От четвъртък започват Коледните пости, а ден преди това народният календар разрешава за последно да се похапне месо.
Така наречените Коледни заговезни тази година обаче се падат във вторник, защото по традиция срядата е ден за пост за християните през цялата година, предаде БНТ.
Макар и не толкова популярно като Сирните и Месните заговезни преди Великденския пост, заговяването преди Рождество Христово също се спазва стриктно от вярващите.
Всъщност това е последната възможност за пълноценна храна преди 40-дневното пълно телесно и духовно пречистване.
„В последния ден преди Коледния пост се предвижда една месна обредна храна – това е печената кокошка, пълнена и запечена със зеле. Заедно с това се правят по традиционному и пълнени чушки с боб, характерно е за Северозападна България, тиквеник, позволено е олиото“, заявява етнографът Йорданка Манкова.
Затова, който смята да приложи цялата строгост на поста през следващите 40 дни, нека на Коледни заговезни похапне богато и с чиста съвест.