Обратно към пълната версия на статията »

150-метрова статуя на Левски край турската граница

150-метрова статуя на Левски край турската граница
Макет на проекта за 150-метров паметник на Апостола на свободата край турската граница. Снимка: 7 плюс 7
A A+ A++ A

Величествена статуя на Апостола на свободата Васил Левски е на път да превърне България в страната на чудесата и да привлича многобройни туристи.

Огромният монумент, който е инициатива на сдружение „Аз обичам България, се очаква да грейне на главния път Е 80 в Свиленград, който свързва Азия с Европа, съобщи 7plus7.net.

Монументът по проект трябва да бъде висок 150 метра. От сдружение „Аз обичам България" твърдят, че Левски ще засенчи статуята Исус Христос от Рио и Дева Мария от Хасково.

В знамето на Левски ще се монтират 2 ултрапанорамни асансьора. От там ще могат да виждат цяла Тракия - от Свиленград до Одрин, та чак до Орестиада, с което България ще кандидатства и в "Книгата за рекордите на Гинес".

Проектът за паметника на Левски бе обявен от сдружението през лятото, а сега местната власт в Свиленград дори представи модел на бъдещия величествен Левски (на снимката).

Желаещите да разгледат цялата сградна композиция ще бъдат изненадани от музей, изложбен комплекс, ресторант и място за отдих.

Паметникът е проектиран да бъде изграден от железобетонна конструкция, покрита с бронз или несмлян талк. От „Аз обичам България" са обяснили, че изцяло ще осигурят финансирането и изграждането на монумента.

Най-голямото бижу за посетителите се очаква да бъде виртуален информационен център и интерактивен музей. Там ще се показва цялостната дейност на Васил Левски в национално-освободителните борби.

От „Аз обичам България" гарантираха, че не търсят конфликт по какъвто и да е повод с Турция и Гърция, а искат да заложат на словата на Апостола:

„Мечтая за чиста и свята република, в която и българи, турци, арменци, гърци ... ще живеят равни пред закона".

#Васил Левски #Свиленград #Турция #паметник