Обратно към пълната версия на статията »

Презаредиха шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

Презаредиха шести блок на АЕЦ „Козлодуй“
A A+ A++ A

Плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ завърши, съобщиха от централата в четвъртък.

В 9 ч. и 59 мин. блокът бе включен в паралел с електроенергийната система на страната след извършена проверка и издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране.

В рамките на ремонта, започнал на 24 септември, са извършени ремонтни дейности, модернизация и профилактика на оборудването, както и презареждане със свежо ядрено гориво.

Днес другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ „Козлодуй“ – пети, работи със 100% натоварване на мощността в съответствие със съгласувания с „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД график за работа на блоковете на атомната електроцентрала, казаха от централата.

По-време на ремонта, по-малко от година след като бяха сменени с нови, защитните тръби (наречени чохли, които служат за регулиране на системата за управление и защита на блока) на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ отново се оказаха с дефекти и трябваше да бъдат сменени, съобщиха от централата.

„През миналата година нямахме възможност да сложим тръби с нова конструкция, защото производителят „Хидропрес“ все още не беше ги лицензирал. Сега вече всичко е наред и ще ги подменим“, обясни пред „Дневник“ изп. директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов по-рано през октомври.

През 2010 г. в рамките на плановия годишен ремонт на шести блок се оказа, че половината от общо 61 чохли на блока са дефектни и трябва  спешно да бъдат подменени. Централата обаче не разполагаше с необходимите съоръжения и се наложи политическа намеса, като премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор със своя колега Владимир Путин.

Производител на защитните тръби е дъщерното дружество на „Росатом“ - „Хидропрес“.

Първоначално руското дружество обяви при запитването за резервните части, че са им необходими 7-8 месеца за изработването им. След разговора Борисов–Путин се оказа обаче, че има подготвена партида със същите тръби за руска централа и те бяха пренасочени към България, припомня „Дневник“.

През тази година от АЕЦ „Козлодуй“ са се подготвили предварително и са си набавили 61 нови чохли, които ще монтират в рамките на годишния ремонт, обясни шефът на централата.
На 9 септември АЕЦ „Козлодуй“ изпълни плана за производство на електроенергия за третото тримесечие на 2011 г. Планираното количество от 11 553 760 мегаватчаса е достигнато 21 дни преди края на отчетния период при 100% натоварване на пети и шести блок.

Предстои да бъде избрана компания за удължаване на живота на двата работещи блока по 1000 мегавата на АЕЦ „Козлодуй“. Най-вероятният победител е консорциум на „Росенергоатом“ – Русия, и френската EDF.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ навърши 20 г. в края на август 2011 г. и експлоатационният му срок изтича през 2019 г., а този на пети блок – през 2017 г. Българското правителство засега е заявило намерението си да удължи живота на двата реактора поне до 2030–2035 г.

#АЕЦ Козлодуй #ядрено гориво #ядрен реактор #електроцентрала #Александър Николов #шести блок #пети блок #АЕЦ #чохли #Росатом #Росенергоатом #EDF