Обратно към пълната версия на статията »

Бюджет 2013 влиза в парламента

Бюджет 2013 влиза в парламента
Народните представители ще разискват бюджета на ДОО и бюджета на НЗОК за догодина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проектът на бюджета за 2013 година влиза за обсъждане в пленарна зала.

Народните представители ще разискват бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина, предаде БГНЕС.

Първото четене на Бюджет 2013, заедно с проектобюджетите на ДОО и на НЗОК, са предвидени за разглеждане във втория пленарен ден на тази седмица, а именно – четвъртък, 8 ноември.

В Бюджет 2013 е предвидено да се повиши минималната работна заплата от 290 на 310 лева, а от 1 април следващата година – размерът на пенсиите да се увеличи средно с 9.3 на сто.

Въпреки че се запазват ниските данъци, се въвежда спорният 10-процентов данък върху лихвите от депозитите, който предизвика сериозни дебати през изминалите седмици.

За 2013 г. е планирана бюджетна позиция по КФП в размер на 1.1 млрд. лв. или дефицит от 1.3% от прогнозния БВП.

Предвижда се максималният размер на държавния дълг към края на 2013 г. да не надвишава 14.6 млрд. лв. или 17.8% от БВП.

Синдикати, редица икономисти, експерти и опозиция казаха, че Бюджет 2013 ще задълбочи бедността, че парите за образование и наука са орязани и че бюджетът поставя много повече въпроси, отколкото дава отговори.

Според финансовия министър Симеон Дянков обаче бюджетът за догодина е по-свободен в сравнение с предишните бюджети и постигащ финансова стабилност.

Денят на депутатите в четвъртък ще започне с второ четене на законопроекта за допълнение на Закона за опазване на земеделските земи, който беше приет на първо четене на 17 октомври.

Следва и второто четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост и на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за потребителския кредит.

Народните представители ще разгледат на първо четене на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване с вносители Емилия Масларова и Драгомир Стойнев.

Преди редовния парламентарен контрол в петък депутатите ще се занимаят с първото четене на законопроекта за изменение на Закона за преобразуване на Строителните войски, Войските на Министерството на транспорта и Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия с вносител Министерски съвет.

#ДОО #НЗОК #Националната здравоноосигурителна каса #Държавното обществено осигуряване #Бюджет 2013 #данък върху лихвите по депозитите #минимална работна заплата #пенсии #БВП #КФП #Симеон Дянков #Министър на финансите #Закона за опазване на земеделските земи #Закона за общинската собственост #Закона за потребителския кредит #Кодекса за социално осигуряване #Емилия Масларова #Драгомир Стойнев #Министерството на транспорта #Министерски съвет