Обратно към пълната версия на статията »

Мирослав Ненков: Ген. Мутафчийски ми е ял от хляба вкъщи, после се обърна срещу мен заради ГЕРБ

Мирослав Ненков: Ген. Мутафчийски ми е ял от хляба вкъщи, после се обърна срещу мен заради ГЕРБ
A A+ A++ A

Правим се, че цензурата я няма. И когато се получи такъв сблъсък е голяма изненада за всички. А всъщност се оказва, че далеч не е така, или поне не в нашите среди, защото аз знам за колеги от болницата, които са ограничавани без особен повод".

Това каза д-р Мирослав Ненков в предаването "Кой говори?" по Дарик радио.

Припомняме, че преди дни д-р Ненков подаде оставка от Военна болница, защото, по думите му, оттам му забранили да изказва мнението си. Според него ръководството на Академията смята, че с неговите интервюта и позиции по актуални теми уврежда имиджа на институцията.

Той бе категоричен, че никога не би си позволил да урони престижа на ВМА.

"Първо, генерал Мутафчийски беше началникът ми. Второ, ВМА беше моето работно място. Трето, аз от ВМА нищо лошо не съм видял", посочи д-р Ненков.

"Страдам, ужасно много ми липсват колегите. Те са мого готини и сериозни хора, които вършат страхотна работа", заяви лекарят.

На въпрос кой е оказвал натиск върху генерал Мутафчийски, д-р Ненков отговори, че няма как да знае.

"Допускам, че идва откъм Дондуков цялата тази история, защото докато дойде време да ме срита генералът аз нямах никаква медийна изява, изключвайки Дарик", обясни той.

Д-р Ненков ракзаза как се е стигнало до оставката му:

"Имах среща с ген. Мутафчийски, той ми се скара, че съсипвам ВМА, него лично и всичко наоколо, да спра веднага с медийните изяви или той ще ме махне от операционната, в която работя в последните 13 години. Не е уволнение, но си е грубиянска заплаха. Това се случи два дни преди да си подам оставката. Реших да го премисля и да не действам емоционално".

'Ти пий, аз съм си дошла готова“... и още от вицовете с д-р Ненков

"Мотивите, които той изтъкна пред мен - това беше една много надъхана реч, монолог, абсолютно несъстоятелни, допълни той.

Д-р Ненков ракзаза още, че допреди да стане шеф на Академията, отношенията му с ген. Мутафчийски са били приятелски.

"Идвал е в дома ми, ял ми е хляба. След като стана шеф имахме няколко разговора по времето на ГЕРБ от сорта на "стига, бе, Миро, за какво ходиш по тия медии?". И понеже аз не спрях да ходя по медии, ни се развалиха личните отношения".

"Плащам твърде висока цена за свободата си. За мен е много висока цена. Ама всеки сам си преценя. Сега аз платих висока цена, някой друг може би няма да плати никога такава цена", каза още д-р Ненков.

Той бе категоричен, че ако в момента би могъл да върне времето назад, пак би постъпил по същия начин и дори би си подал оставката още същия ден.

"Не може да се оказва такъв натиск върху един абсолютно обикновен работник от операционната. Аз не съм фактор във Военна болница, не съм изразявал мнението на Военна болница. Нямам и причина да го правя", заяви д-р Ненков.

Той разказа още, че е получил доста покани за работа, но обясни, че за да не създава проблеми на някой директор на държавна болница, може би е по-добре да не обмисля да започва работа в такава.

Д-р Ненков посочи още, че няма намерения да стига до съд.

"За какво да осъдя болницата или генерала? Аз съм си взел моето решение, подписът ми е доброволен", обясни той.

#д-р Мирослав Ненков #Мирослав Ненков #Венцислав Мутафчийски