Обратно към пълната версия на статията »

Нов предмет за първокласниците – „Технологии и предприемачество”

Нов предмет за първокласниците – „Технологии и предприемачество”
„Технологии и предприемачество" ще замени избираемите досега предмети „Домашен бит и техника" за децата от началното училище и „Икономика" за прогимназистите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От следващата година в учебните програми от 1 до 7 клас се въвежда нов задължителен предмет – „Технологии и предприемачество".

Той ще замени избираемите досега предмети „Домашен бит и техника" за децата от началното училище и „Икономика" за прогимназистите, съобщи зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от БНР.

„Днес вече използваме нови инструменти, нови домакински уреди, говорим за електронни магазини, за електронни плащания”, обясни тя.

„Имаме два нови стандарта. Единият е „Инициативност и предприемчивост", а другият е „Здраве, екология и безопасност", добави Дамянова.

По думите й на децата вече няма да се налага да се учат как да използват радиокасетофон, електрическо фенерче.

„Считам, че е немислимо едно дете, което още на две години започва и знае как се пуска компютърът, тепърва да го учим в първи клас как да си пусне електрическото фенерче. Още в първи клас говорим вече що е то цена, пари, от гледна точка на това, че децата трябва да разбират, че за изработването на всяко едно изделие са необходими финансови средства”, обясни заместник-министърът на образованието.

#Милена Дамянова #заместник-министър на образованието #Технологии и предприемачество #икономика