Обратно към пълната версия на статията »

Нова всеобща стачка за 48 часа залива Гърция заради строгите икономии

Нова всеобща стачка за 48 часа залива Гърция заради строгите икономии
С акцията са координирани масови протести в цялата страна, най-големият от които е насрочен за 16.00 часа на 7 ноември в Атина. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Най-големите профсъюзи в държавния и частния сектор в Гърция започват във вторник всеобща 48-часова стачка в протест срещу новите мерки на строгите икономии и структурните реформи.

Сътрогите икономии са разработени от правителството под натиска на международните кредитори в лицето на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от информационна агенция „Фокус".

В Гърция през следващите дни ще останат затворени държавните учреждения, учебните заведения, много магазини, няма да работи общественият транспорт, ще бъде прекъсната работата на фериботите.

За няколко часа в сряда ще се закрие въздушното пространство над страната. С акцията са координирани масови протести в цялата страна, най-големият от които е насрочен за 16.00 часа на 7 ноември в Атина.

По същото време в парламента ще се състои гласуване по пакет мерки на строги икономии и структурни реформи, сред които и повишение на пенсионната възраст от 65 на 67 години.

За неделя е насрочено гласуване на бюджета за 2013 г., който предвижда икономии в размер на 9.7 млрд. евро, половината от които ще бъдат за сметка на пенсиите.

В понеделник на улиците на гръцките градове излязоха на протест обявилите стачка служители в обществения транспорт, таксиметрови шофьори, журналисти, медицински персонал на държавни болници и други.

#Гърция #стачка #икономии #мерки #правителство #Атина #профсъюзи #Европейска комисия #Европейска централна банка #Международен валутен фонд #ЕК #реформи