Обратно към пълната версия на статията »

ГЕРБ с ултиматум към ПП-ДБ: Искат състав на кабинет до понеделник (ВИДЕО)

ГЕРБ с ултиматум към ПП-ДБ: Искат състав на кабинет до понеделник (ВИДЕО)
Стоп кадър/бТВ
A A+ A++ A

Ултиматум към ПП-ДБ да представят списък със състав и структура на Министерския съвет са поставили от ГЕРБ, стана ясно след края на дебата по общата управленска програма. Двете коалиции обаче излязоха с видимо различни версии за това какво ще последва от тук нататък.

"Трябва да намерим изход от ситуацията, защото тя за никого не е лека. Разбираме техните аргументи", това заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, след срещата с акад. Николай Денков. Малко повече от 30 минути продължи разговорът, а след него и двете групи тръгнаха в различни посоки, без да коментират. Продължава техническата работа, лаконичен бе Денков. Минути преди края на разговора в НС дойдоха съпредседателите на ПП Асен Василев и Кирил Петков, но така и не се присъединиха към дебата за управленската програма.

Атанасова заяви, че вчера са се разбрали днес не само да се говори по организационни въпроси, но и по секторни политики. Това е втората стъпка от дългия процес, който сме започнали заедно. Законодателната програма е уточнена, вторият етап, както каза Асен Василев - трябва управленска програма. В много кратък срок се организирахме и всичко колеги, които са участвали в писането на нашата програма, бяха готови за пряк дебат. Оказа се, че нямат такава подготовка. Не са готови да говорим по секторни политики и управленска програма", обобщи Атанасова.

И обясни какви са общите задачи, които все пак са си поставили: "времеви график, в който заедно двете коалиции по секторни политики да обсъждат всички въпроси от двете управленски програми". Това обсъждане трябва да стане до края на утрешния ден. Тогава трябва да са ясни "всички секторни политики на двете предизборни платформи и програми, нанесени в табличен вид, с мерки и нужно законодателство в общо правителство със споделена отговорност".

Втората тема е бюджетът. Паралелно със секторните политики утре ще бъде поканено и министерството на финансите по темата за закона за държавния бюджет. Всяка управленска програма и политика на което и да е управление, трябва да е съобразена с финансирането, обясни Атанасова.

"Дадохме си срок до петък всички тези въпроси за бюджетна и секторна политика да бъдат представени на ръководствата на двете парламентарни групи и на органите на партиите в тях. Поставихме като условие в рамките на почивните дни да ни бъде предоставен състав и структура на Министерски съвет, ако все още колегите от ПП-ДБ считат, че е редно да постъпим нестандартно, да се откажем от първия мандат и да подкрепим, като ги контролираме като законодателна власт", подчерта шефката на ПГ на ГЕРБ.

"Ако до неделя не ни се представи състав на кабинет. Многократно сме говорили за последващите стъпки - разговори с всички останали партии и групи и естествено, последен вариант е правителство на малцинството", каза Атанасова. Много пъти сме говорили, че най-стабилна би била управленска формула с първата и втората коалиция, добави още тя. И подчерта - всеки състав на правителство трябва да отразява това, че ГЕРБ-СДС е победител на два поредни избора.

"Имаме пълните основания да смятаме, че те подхождат абсолютно формално към това да формираме заедно мнозинство, да формираме общо управление", отбеляза тя. И даде пример - Асен Василев вчера потвърдил присъствие, но повече от час днес той не се появи.

ГЕРБ обаче били казали, че ще извървят търпеливо целия процес. "От утре сутрин започваме разговори по секторни политики, полагаме всички усилия да намерим изход от ситуацията. Разбираме техните аргументи", посочи Атанасова. И добави, че както ПП-ДБ имат избиратели и ангажименти към тях, така и ГЕРБ.

"Не е лесно решение заедно да вървим към общо мнозинство и политики. Ако го правим в името на стабилност и на това, че сме натоварени с тази отговорност, трябва да го правим отговорно", настоя шефката на ПГ на ГЕРБ. Това не е детска игра - днес едно, утре друго, ядоса се тя, цитирана от "24 часа".


#ГЕРБ-СДС