Обратно към пълната версия на статията »

Експлозии разтърсиха Крим

Експлозии разтърсиха Крим
A A+ A++ A

Експлозии разтърсиха Крим. Украйна твърди, че са унищожени руски крилати ракети "Калибър", а местните власти настояват, че са атакувани цивилни обекти, предаде БНР.

Украинското министерство на отбраната заяви, че взрив в град Джанкой, разположен в северната част на Кримския полуостров, е унищожил крилати ракети "Калибър" на руския Черноморски флот, придвижвани с железопътен транспорт.

Властите в Крим, който беше анексиран от Москва през 2014 година, обаче заявиха, че е имало нападение с дронове от украинска страна, но не са били нанесени щети на железопътната линия и инфраструктурата в северната част на полуострова.

В околностите на Джанкой се е активирала системата за ПВО. По предварителни данни отломките са повредили къща и магазин, ранен е един човек, съобщи губернаторът на Крим Сергей Аксьонов. Неговият съветник Олег Крючков написа в Телеграм, че цел на всички свалени над Крим дронове са били граждански обекти, тъй като наблизо няма военни съоръжения, като същевременно всеки дрон е съдържал експлозиви и шрапнели.

Във вечерното си видеобръщение украинският президент Володимир Зеленски коментира решението на Европейския съюз да предостави на Украйна 1 милион 155-милиметрови артилерийски снаряда в рамките на една година.

"Това е стратегическа стъпка. Тя ни дава увереност в нашето единство, в неизменимото движение към победа над терористичната държава. Благодарен съм на всички наши партньори в Европа! На всеки, който наистина е заинтересован да направи Европа силна и свободна."

Зеленски също така изказа благодарност на Съединените щати за обявения нов пакет от помощи на стойност 350 милиона долара, който включва боеприпаси за реактивни системи за залпов огън HIMARS, за гаубици, за бронирани машини на пехотата Bradley, както и за противотанкови системи.

Междувременно стана ясно, че Норвегия е доставила осем танка "Леопард 2" на Украйна, за да помогне в отблъскването на руското настъпление.

#Крим #войната в Украйна