Обратно към пълната версия на статията »

Протест срещу нехайството към децата с тежки заболявания

Протест срещу нехайството към децата с тежки заболявания
Демонстрацията е в подкрепа на децата с редки и тежки заболявания и е вследствие на формалните и незадоволителни отговори, както и на отказа от диалог на Министерство на здравеопазването. Снимка: Булфото
A A+ A++ A

Движение „ДНЕС“ и Гражданска коалиция „Едни от нас“ ще протестират за втори път срещу нехайството на държавата спрямо децата с редки и тежки заболявания, съобщават организаторите.

Протестът е под мотото „И болните деца имат право да пораснат! Те са част от нас!“ и ще се проведе пред Министерството на здравеопазването (МЗ) в петък, 2 ноември, от 12:00 часа.

Демонстрацията е в подкрепа на децата с редки и тежки заболявания и е вследствие на формалните и незадоволителни отговори, както и на отказа от диалог на Министерството на здравеопазването.

На 17 май пред Министерството на здравеопазването бе проведен протест, организиран от Движение за национално единство и спасение („ДНЕС“) и Коалиция „Едни от нас“, във връзка с отказа от адекватен диалог по исканията, изложени в писмо от двете неправителствени организации от месец февруари в подкрепа на децата с редки и тежки заболявания и техните родители.

„Впоследствие „Едни от нас“ и „ДНЕС“ положихме усилия да установим контакт с отговорната държавна институция чрез писма, в които изтъкнахме желанието на гражданите да седнат на масата за преговори. За съжаление диалог не се състоя. Напротив! В отговор МЗ обяви, че вече е дало становище по проблемите и е изпратило копия на исканията ни до МТСП, тъй като са от тяхната компетенция. В отговор министър Тотьо Младенов изрази готовност да участва в обща работна среща по поставените от гражданите искания с участието на НЗОК и МЗ. НЗОК и МЗ до ден днешен обаче мълчат! Така Министерството отново за пореден път неглижира болката и страданието на децата с редки и тежки форми на заболявания“, заявяват от движение „ДНЕС“.

Към протеста ще се присъедини и Сдружението на родители и деца с детска церебрална парализа „Света София – Вяра, Надежда и Любов“.

#ДНЕС #Министерството на здравеопазването #МЗ #НЗОК #МТСП #деца с редки заболявания #протест