Обратно към пълната версия на статията »

Велкова: Ако новите депутати увеличат дефицита на бюджета, има риск за влизането ни в еврозоната

Велкова: Ако новите депутати увеличат дефицита на бюджета, има риск за влизането ни в еврозоната
Стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

"На заседание на МС се прие концепция за приемане на държавния бюджет. Дефицитът ще бъде 3%". Това заяви на брифинг служебният финансов министър Росица Велкова.

"Ако новите депутати приемат бюджета в този вид, нямаме риск за еврозоната, ако те увеличат дефицита на бюджета, това означава, че ние бихме влезли в процедура по свръхдефицит. Това ще доведе до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на международните пазари, да се набере обем и при условия, че не може да се набере дълг, да се прибегне до теглене на дълг от Международния валутен фонд", заяви още Велкова.

Проектът на Закона за държавния бюджет ще бъде предаден за обществено обсъждане и за преминаване на съгласуване и обсъждане със съвета за тристранно сътрудничество на 3 април. Така на 26 април ще може да се разгледа от МС и да бъде внесен в НС, посочи Велкова.

Преди внасянето на концепцията и на сценария с какво бюджетно салдо да бъде разработен проектът на закона, са били проведени неформални разговори с работодателите и синдикатите.

Бюджетът предвижда:

- Въвеждане на еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 г. или т. нар - данък "Свръхпечалба”, който ще бъде разработен за всички юридически лица, на база на принципите, които са залегнали в регламента. Това е еднократен данък, поясни финансовият министър.;

- 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба;

- увеличение на ТОЛ таксите. Тарифата се променя с акт на МС;

- Увеличение на концесионни възнаграждения с инфлацията;

- Възстановяване на някои от ДДС и акцизните ставки, които бяха намалени и изтичат на 1-ви юли. Запазени ще бъдат тези на хляба, брашното, бебешките храни и книгите. Ще бъде увеличен и акциза на електронните цигари - или т.нар. вейпове;

- Засилване на фискалния контрол и предварително задължение да се декларира ДДС при рисковите стоки.

"С всички тези мерки ще може да се осигури и гарантира изпълнение на швейцарското правило от 1 юли при индексирането на пенсиите, да се гарантира изплащането на увеличените заплати, като се има предвид, че се получи голяма асиметрия в заплащането на бюджетния сектор", допълни финансовият министър.

Предвижда се още увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%, но само на тези, които не са получили никакво увеличение през 2022 г.

И още: При изпълнение на така заложените приходи, възнагражденията в двете приходни агенции да бъдат увеличение с 15%, а при изпълнение в рамките на стоте процента - с 10%.

Това, около което се е обединил служебният кабинет, е предложението, което ще бъде представено пред новите народни представители. "Ако този проект не бъде приет ще влезем в свръхдефицит. Ако дефицитът бъде увеличен над 3%, това означава, че трябва да има по-висок дълг, няма да отговаряме на критерия за дефицита, което би създало проблемност от набиране на ликвидност от международните капиталови пазари и загубване на перспективата за влизане в еврозоната”, предупреди Велкова.

Тя обясни още, че държавата не е изправена пред фалит, ако бъде приет бюджета в рамките на 3% дефицит.

Целта е с помощта да на мерките, заложени в проектобюджета, да се съберат 6 млрд. лв, които да помогнат за изплащане на социалните разходи в бюджета, предаде Нова тв.

#държавен бюджет #Росица Велкова