Обратно към пълната версия на статията »

Молдова - следващата цел на Путин?

Молдова - следващата цел на Путин?
A A+ A++ A

В Молдова преди броени дни властите съобщиха, че са разбили план за дестабилизация на страната, ръководен от Москва. Разпитани са десетки заподозрени, има 7 арестувани.

Откакто започна войната, Молдова е терен за хакерски атаки, фалшиви бомбени заплахи, разпращат се фалшиви повиквателни за армията, имаше и опит за преврат. Противниците на правителството протестират по улиците. Много хора се страхуват от руска инвазия, след като президентът Путин отмени указ от 2012-та година за външната политика, в който се съдържа и позицията на Москва за конфликта в Приднестровието и запазването на териториалната цялост на Молдова.

Опит за преврат, хакерски атаки, фалшиви бомбени заплахи и фалшиви повиквателни за армията, масови антиправителствени протести - това е реалността в Молдова през последната 1 година, от началото на войната в Украйна. В края на миналата седмица полицията съобщи, че е разбила група, ръководена от Москва за дестабилизиране на страната.

Извършени са серия обиски, разпитани са 25 заподозрени, седем от които са задържани. Най-бедната държава в Европа е основен терен за руската дезинформационна кампания. В края на миналия месец руският президент Владимир Путин отмени указ от 2012-та година за външната политика, в който се съдържа и позицията на Москва за конфликта в Приднестровието за запазване на териториалната цялост на Молдова. Много наблюдатели разтълкуваха този акт на Путин като знак, че планира инвазия в Молдова. Дори и това да изглежда като крайно твърдение към този момент, Молодова със сигурност е дестабилизирана от конфликта в Украйна.

Ситуацията в Молдова е много нестабилна, призна вътрешният министър Ана Ревенко:

"Има експлозия на заплахи за сигурността от февруари миналата година. Молдова беше част от тази хибридна война още преди началото на войната, от независимостта ни преди 30 години. Но заплахите зачестиха през последните месеци. Москва непрекъснато променя сценария на тази хибридна война и ние трябва да променяме подхода си".

Молдовските власти са получили над 400 заплахи по телефон или мейл от лятото насам, изискващи намесата на общо 9 хиляди полицаи. Летището в Кишинев, образователни институции, съдилища, болници и търговски центрове са обект на заплахите. Извършени са и серия от кибератаки срещу правителствени сайтове, хаквани са и телефоните на няколко правителствени служители. Властите твърдят, че страната е постоянна мишена на дезинформация и пропагандна кампания на Москва, която според проевропейския президент Мая Санду цели сваляне на правителството.

"Планът предвижда саботьори с военна подготовка, дегизирани като цивилни, да извършват актове на насилие, да атакуват правителствени сгради и да вземат заложници. Да организират протести, придружени с насилие на така наречената опозиция, чрез които да сменят властта в Кишинев", каза Мая Санду - президент на Молдова.

А проруските сили в сепаратисткия регион Приднестровие съобщиха за осуетен терористичен акт срещу лидера им Вадим Красноселски. Според разпространените от тях твърдения украински агент, роден в Приднестровието, се е опитал да взриви автомобила на политика в центъра на Тираспол. И то близо до училище, като той целял да покоси не само Краноселски, но и цивилно население, в това число деца, твърди още проруското ръководство на Приднестровието.

"Естествено, ситуацията в Приднестровието изисква внимание и загриженост. Нестабилността е провокирана от вън. Знаем, че нашите опоненти - режима в Киев, както и европейски държави, са способни на този вид провокации", каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

"Ние, а не Западът, ви доведохме на власт!" и "Долу, Мая Санду!" крещи множеството в центъра на Кишинев. Начело на протеста е 36-годишната депутатка Марина Таубер от партия "Шор".

"Мая Санду обеща много, а не направи нищо за страната, вместо това се опитва да ни намеси във войната. Ние сме неутрална страна и искаме мир", каза Марина Таубер.

Руският енергиен гигант удвои цените на природния газ за Молдова, инфлацията е 34%, и вината естествено се хвърля върху управляващите.

"Искаме правителството да си спомни за нас и да спре покачването на сметките за газ и отопление. Нямаме какво да ядем. Искаме ми се всеки ден да пия мляко, а не помня кога беше последният пък, когато си го позволих", казва Елена - жител на Кишинев.

Партия "Шор" вече е събрала 600 хиляди подписа с искане за нови избори.

"Тази партия е ръководена от олигарха в изгнание Илан Шор, който просто плаща и организира транспорт за протестиращите. В партията има ясна йерархия, имат така наречението ловци на глави - хора, които получават комисионни, за да събират демонстранти", обяснява политическият анализатор Паса Валериу.

Антиправителствените агитатори използват и друга тактика - разпространяват фалшифи повиквателни за армията в социалните медии, особено в Телеграм, а е целта е хората да повярват, че Молдова ще се намеси във войната.

Нестабилната ситуация и инфлацията доведоха да оставка на премиера Наталия Гаврилица и изборът на нов - Дорин Речан. Бившата съветска република с население от 2 милиона и половина души е особено уязвима заради сепаратистския район Приднестровие на източната граница с Украйна. Там има разположени 1 700 руски военнослужещи, а управляващи са про-руски сепаратисти.

"Това е като бомба със закъснител. Родена съм по време на войната в Приднестровието.... там ще се случи нещо, може да е тази или следващата година. Имам много колеги, които живеят там и се страхувам за техния живот", каза Дана Мирон - филмов режисьор.

Полуавтономната област Гагаузия също е проруска. Там повечето хора говорят руски и гагаузки, а пред местния парламент все още се извисява статуята на Ленин.

"Гледам всички телевизии, и турски, и руски, и молдовски. Ние сме свободни! Знаем, че тази война не трябваше да се случва, но нацизмът се разпространява там и това е неприемливо", казва Георги Димитровичи.

Доверието на молдовци в Путин е паднало от 60% през 2020-та на 35% към началото на войната, показва проучване от миналия месец. Но в Гагаузия 90% от хората вярват на руския лидер.

"Много семейства емигрираха в Русия, а родителите им останаха тук. Разбирате ли как сме свързани. Всички говорим руски, връзката с Русия все още я има. Родени сме в Съветския съюз, чели сме литературата им, пели сме песните им", казва Валентина Королеак - редактор в ТВ "Гагаузия".

Молдова вече получи статут на страна - кандидат за членство в Европейския съюз, правителството продължава да държи курс на запад. Но войната остава опасно близко - руски крилати ракети вече няколко пъти прелетяха над молдовското въздушно пространство, а това плаши хората. Страхът в комбинация с непреодолима бедност стават благодатна почва за хибридна атака.

#Молдова #Путин