Обратно към пълната версия на статията »

Българин на 22 г. е загинал в адската влакова катастрофа в Гърция

Българин на 22 г. е загинал в адската влакова катастрофа в Гърция
Shropshirestar.com
A A+ A++ A

Двадесет и две годишният Денис Руци е единственият българин сред загиналите в тежката влакова катастрофа в Гърция на 28 февруари, съобщи неговата майка Мирела Руци пред Mediapool.

Челният сблъсък между два влака - пътнически и товарен, отне живота на 57 души и предизвика масови протести в южната ни съседка.

Денис Руци е имал място в петия вагон, който не беше пострадал при инцидента. По тази причина родителите му - Мирела и Панайотис Руци до последно са се надявали той да е сред живите.

May be an image of 2 people, people standing and outdoors
Фейсбук/Magdalena Vasileva

След като не го откриват, двамата призовават, който е видял сина им и знае нещо за него, да им каже какво се е случило.

Около половин час преди инцидента Денис е звъннал на баща си по телефона и му казал да не го чака на гарата в Солун, защото влакът закъснява.

Той е седял в петия вагон до момиче, което е останало живо. Именно то разпознало Денис по снимките разпространени от родителите му. Момичето разказало, че минути преди катастрофата Денис ѝ казал, че ще отиде за кафе до вагон ресторанта и я попитал дали иска да ѝ вземе нещо. Повече не се върнал. Останките му са разпознати след ДНК проба от родителите му.

В четвъртък - на 9 март, младежът е погребан в Атина. Денис Руци има българско и гръцко гражданство.

На 3 март в репортаж "Нова телевизия" показа майката и бащата на загиналия Денис Руци, които тогава призоваваха за помощ. Телевизията най-вероятно не е знаела, че майка му е българка и той има българско гражданство.

"Мислех, че има надежда, но за съжаление и тя угасна. Изпълнена съм с емоции, гняв, ярост, тъга и невероятна болка. Какво може да каже една майка, която е загубила сина си", каза пред Mediapool опечалената Мирела Руци, която отива да живее в Гърция от родния Кюстендил преди повече от 20 години.

Денис има по-малък брат. Той отишъл заедно с майка си в апартамента на Денис и със сълзи на очи ѝ казал:"Знаеш ли колко скъп беше моя брат за всички? Колко съобщения получих от съученици, приятели, директори и колеги? Знаеш ли колко сили ми е дал и горд ме прави?", разказва майка му.

"Това беше нашият Денис. Достойнството и моралът му няма да бъдат забравени. Сбогом на моя малък ангел. Той беше твърде добър за този свят. Нямам думи", допълва съкрушената му майка.

Официално българското външно министерство не е съобщавало за загинал българин в катастрофата, най-вероятно защото младежът е с двойно гражданство. Mediapool не успя да се свърже по телефона с пресцентъра на ведомството.

#Денис Руци #влакова катастрофа #Гърция