Обратно към пълната версия на статията »

Децата да не се използват за политическа агитация, призовават от Агенцията за закрила на детето

Децата да не се използват за политическа агитация, призовават от Агенцията за закрила на детето
A A+ A++ A

„Да съхраним децата, като не ги въвличаме в политическа агитация и не ги използваме за политически цели“. С този апел се обръщат от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) към лидерите на политически партии и към всички участници в предизборната кампания за вота за народни представители на 2 април, съобщиха от ДАЗД.

Практиката от отминали предизборни кампании показва, че по време на публични събития се случва да се използват и разгласяват лични истории и данни на деца чрез показване на техния образ (фото- или видеоизображение), имена или други признаци, по които могат да бъдат идентифицирани, като така се създават предпоставки за нарушаване на личната неприкосновеност на детето, отбелязват от ДАЗД.

От Агенцията напомнят, че закрилата на децата срещу въвличането им в политическа дейност е гарантирано в редица международни актове и в националното ни законодателство.

Държавната агенция за закрила на детето призовава и всички представители на средствата за масова информация да подхождат с отговорност към отразяването на събития с участие на деца. От ДАЗД напомнят още, че сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители, както и от самите деца, ако са навършили 14-годишна възраст, освен в случаите на задължително уведомяване на органите за закрила на детето за дете, което се нуждае от помощ в рискова ситуация. Това се отнася и за децата на обществени и политически фигури, които често са обект на засилен интерес в медиите и социалните мрежи, особено по време на предизборна кампания.

„Нека поставим интересите на децата и правата им над всички други цели“, заяви д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

С подобен апел към политическите партии се обърна ДАЗД и по време на кампанията за парламентарните избори на 2 октомври миналата година. Съгласно Конституцията на Република България политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии, а Законът за политическите партии императивно забранява на същите да създават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18 години, напомниха тогава от ДАЗД.

#деца