Обратно към пълната версия на статията »

Фалстарт на делото за източването на данни от НАП

Фалстарт на делото за източването на данни от НАП
A A+ A++ A

Фалстарт на делото за източването на данните от НАП срещу подсъдимите Иван Тодоров и Кристиян Бойков.

Обвинителният акт е връчен на двамата преди по-малко от 7 дни. Заради това делото ще бъде отложено и съдът насрочи ново разпоредително заседание на 5 април от 14:30 ч.

Обвинението срещу собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят в компанията Кристиян Бойков е за всяване на смут и страх. На 15 юли 2019 г. стана ясно, че от масивите на Националната агенция за приходите са изтекли данните на над 6 милиона души, от които близо 2 милиона починали.

Малко след теча на данни бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм.

Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака.

Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства. Стотици граждани заведоха индивидуални дела срещу приходната агенция заради нанесени щети. Ако вината на Тодоров и Бойков се докаже в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.


#дело #НАП