Обратно към пълната версия на статията »

Иво Мирчев: Словакия даде старите си самолети, ракети и ПВО на Украйна и сега получи модерни западни оръжия

Иво Мирчев: Словакия даде старите си самолети, ракети и ПВО на Украйна и сега получи модерни западни оръжия
A A+ A++ A

Острието на Демократична България и дясна ръка на Христо Иванов - Ивайло Мирчев, във Фейсбук:

Словакия обмисля да предостави 10 от своите 11 изтребители МиГ-29 на Украйна, а последния ще остави в музей. Братислава вече е сключи сделка за 14 американски бойни самолети F-16.

От началото на руската инвазия в Украйна Словакия е изпратила в Киев ПВО С-300, хеликоптери, ракети “Град”, бойни машини на пехотата. В замяна Братислава е компенсирана с американски противоракетни системи Patriot, германски танкове Leopard и системи за противовъздушна отбрана Mantis.

“Словакия вече е по-добре защитена държава в един по-несигурен свят”, казва словашкият военен министър Ярослав Над. “Наистина не мога да си представя как и защо изобщо някой не би помогнал на Украйна с оръжие, ако така ще спаси човешки животи и ще подобри значително собствената си отбрана.”

Министър Над изглежда не е запознат с тезисите, проповядвани от бивши български военни на висши политически позиции. Бих се радвал да го поканя и посрещна в България. Ако не друго, словашкият пример може да послужи като хубав публичен урок за онези, които лишават страната ни от по-адекватна защита и въоръжение в хода на най-голямата криза от Втората световна война насам.`

#Ивайло Мирчев #Ивайло Мирчев - ДБ #Словакия