Обратно към пълната версия на статията »

Кои мазнини са полезни и кои вредни?

Кои мазнини са полезни и кои вредни?
A A+ A++ A

Мазнините са сред основните компоненти, присъстващи във всички храни. Диетологът Михаил Гинзбург посочва кои мазнини са полезни и кои вредни за здравето.

Според него навремето е битувало мнението, че всички животински мазнини са вредни за здравето, а растителните са полезни. По-късно обаче учените опровергаха това. Маргарините, получени от растителни масла, са много по-опасни от всяка животинска мазнина, смята лекарят.

Те се произвеждат предимно от растителни масла, получени чрез методи за частично хидрогениране. По време на хидрогенирането се образуват транс изомери на ненаситени мастни киселини. Те пряко допринасят за развитието на ранна атеросклероза и нейните възможни усложнения под формата на удари и инфаркти.

Лекарят обясни, че по-късно е проучена и опасността от маслата, богати на полиненаситени мастни киселини омега 6. Сред тях се отличават царевичното и слънчогледовото олио. Те стават опасни, ако се превиши използваното количество. Според диетолога допустимата норма на слънчогледово или царевично масло е 1-2 чаени лъжички на ден. Когато се консумира над тази норма, тялото повишава нивото на възпаление, включително невровъзпаление, което може да доведе до болестта на Алцхаймер.

#олио