500 млн. зрители на световното по ски в Банско

8 декември 2011, четвъртък / 15:32;
500 млн. зрители на световното по ски в Банско
Банско е в топ 5 на световните зимни курорти, които ще са домакин на по два старта за Световната купа по ски при мъжете и жените през сезон 2011/12. Снимка: 24 часа

Четирите старта от Световната купа по ски алпийски дисциплини, които ще се проведат в Банско през февруари 2012 година, ще бъдат наблюдавани от над 500 милиона зрители по целия свят.

Това обявиха на пресконференция в четвъртък от Българската федерация по ски (БФСки), предаде БГНЕС.

Над 40 000 зрители се очаква да посетят на живо финала на световните ски на писта „Бъндерица“.

По предварителна заявка за двата старта при мъжете на 18-19 февруари 2012 година (гигантски слалом и слалом) ще дойдат най-добрите 100 състезатели от двете дисциплини в Световната купа.

При дамите, които ще карат в Банско на 25 февруари – спускане, и на 26 февруари – супергигантски слалом, заявки за участие са подали 80 алпийки от световния ски елит.

На разположение на директора на състезанието Валентин Стефанов за подготовка на трасетата за четирите старта ще са над 300 души – завличачи и съдии.

За първи път за подготовката на стартовете от световната купа ще помагат и 40 души от алпийския батальон към Министерството на отбраната. Генерални спонсори на стартовете са Fibank и „M-Тел“.

На пресконференцията присъстваха председателят на БФСки Цеко Минев, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, кметът на Община Банско Георги Икономов, заместник-председателят на БФСки Георги Бобев и Валентин Стефанов, директор на състезанията за СК в Банско.

Официални гости на събитието бяха и представители на генералните спонсори на стартовете от Световните купи в Банско 2012.