Обратно към пълната версия на статията »

Тези 5 български области са застрашени от 7 по Рихтер!

Тези 5 български области са застрашени от 7 по Рихтер!
A A+ A++ A

На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с възможен максимален магнитуд 7.0 по Рихтер, са Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската.

Земетресението е природно бедствие, което не може да бъде предсказано. Неговата продължителност не е голяма, но последствията са тежки, се казва в доклад на МВР Националният институт по геофизика, геодезия и география - БАН, предава "Телеграф".

Двете институции предоставят и полезна информация на гражданите за превантивни действия в случай на сеизмичен трус.

За недопускането на човешки жертви и тежки материални загуби, държавните органи предприемат мерки свързани с антисеизмичното строителство, спазване на строителните норми, създаване на готовност за адекватно реагиране и за ликвидиране на последиците.

Не трябва обаче да забравяме, че правилното поведение на всеки от нас може да бъде животоспасяващо.

Действия при сеизмично спокоен период

Вкъщи трябва да имате, поставени на удобно място фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, топли дрехи, резерв от храна и вода.

Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места. Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.

Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети. Помислете и определете в жилището си най-безопасното място.

Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.

Подгответе семеен план за действие. Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

Действия при усещане на първия трус

Не трябва да напускате сградата, в която се намирате. Направете го само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди.

Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата /в зависимост от типа на строителната конструкция/, близо до вътрешна /носеща/ стена, колона, под стабилна маса или легло.

След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите. Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито безопасно място и изчакайте.

В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство. Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.

Действия след преминаване на първия трус

Изключете електричеството, газта и водата. Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.

Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор. Осигурете предимство на майките с деца и на възрастните хора.

След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка.

Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи. Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали.

Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно.

Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за масова информация и по местните радиостанции.

Изпълнявайте указанията на органите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – МВР, полицията и други компетентни органи.

Спазвайте обществения ред.

Действия след земетресението

Изчакайте излъчването на информация за затихване на земните трусове и отминалата опасност.

Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи.

Не претоварвайте телефонните линии с ненужни телефонни разговори, кратко съобщете на близките си, че сте живи и здрави.

Спазвайте висока лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници. След земетресение има опасност от възникване на епидемии.

По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности.

#земетрсение