Обратно към пълната версия на статията »

Катар помага с контейнери от Мондиала на пострадалите от земетресението

Катар помага с контейнери от Мондиала на пострадалите от земетресението
A A+ A++ A

Катар ще изпрати на Турция и Сирия 10 000 контейнера, използвани по време на Световното първенство по футбол, за да бъдат настанени в тях хора, останали без покрив над главата след земетресението.

"Предвид неотложните нужди на Турция и Сирия, решихме да изпратим там контейнери и каравани, като по този начин ще окажем незабавна и необходима подкрепа на населението" на двете страни, заявиха пред Франс прес катарски длъжностни лица, пожелали анонимност.

Днес ще потегли първата пратка контейнери за Турция.

Още помощ и от Европейския съюз за пострадалите.

В телефонен разговор с турския президент Ердоган председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща палатки, одеяла и печки. Механизмът на ЕС за гражданска защита разреши изпращането на 38 спасителни екипа с участието на 1651 души и 106 кучета.

Отделно 12 държави членки вече предоставиха 50 000 семейни палатки за зимни условия, 100 000 одеяла и 50 000 печки. Катар, на свой ред, обяви, че ще изпрати на Турция и Сирия 10 000 контейнера, използвани по време на Световното първенство по футбол, за да бъдат настанени в тях хората без дом.

Хуманитарната помощ за Сирия се бави заради проблем с одобрението от страна на твърдолинейна групировка, съобщи говорител на ООН. Жертвите на земетресението в Турция и Сирия вече са повече от 30 000.

#Катар #Турция