Обратно към пълната версия на статията »

ИТАР-ТАСС: Българите събират компромати за МВР във „Фейсбук“

ИТАР-ТАСС: Българите събират компромати за МВР във „Фейсбук“
Снимката на спящите по време на дежурство полицаи донесе на автора й Боян Максимов проблеми с МВР. Снимка: БГНЕС/Боян Максимов
A A+ A++ A

От: ИТАР-ТАСС; Превод: БГНЕС

Българските потребители на „Фейсбук“, започнаха да събират компромати за работата на полицията.

Групата „Снимай полицая“ се появи в социалната мрежа „Фейсбук“. Нейните членове се обединиха с цел събирането на компрометираща информация за работата на служители на реда.

Там можете да видите фотографии на български полицаи, които са заснети в не най-добрата им светлина, докато изпълняват своите служебни задължения.

Както се вижда на фотографиите, българските полицаи най-често паркират на неразрешени за целта места, включително предназначени за инвалиди, използват служебен автомобилен транспорт за лични цели, крадат бензина, източвайки го от патрулките, а също така не се стесняват да пият студена бира, докато шофират.

Причината за този протест сред българските интернет потребители е неотдавнашният скандал във Варна, където случаен минувач засне трима спящи в колата им полицаи.

Снимката попадна в медиите и бързо предизвика дискусия както сред гражданите, така и в редиците на правоохранителните органи.

Истинският конфликт избухна, когато говорителят на МВР – Варна, Калинка Пенчева публично нарече „страдащия от липса на късмет“ фотограф „селски глупак“.

Калинка Пенчева беше уволнена от МВР по предложение на премиера Бойко Борисов заради нарушаването на Кодекса за професионална етика на държавните служители, работещи в полицията.

Недоволството на гражданите беше предизвикано и от факта, че фотографът на спящите полицаи беше извикан след това на разпит, за да даде обяснение, защото е публикувал снимките в социалната мрежа.

По всичко личи, че сега подобни снимки ще станат все повече, защото само за няколко дни групата във „Фейсбук“ е събрала над 2500 последователи от цяла България.

#Фейсбук #Калинка Пенчева #МВР #селски глупак #Боян Максимов