Сирена, които можете да ядете, дори ако имате непоносимост към лактоза
За тези, които имат непоносимост към лактоза, яденето на съставки с високи нива на лактоза може да причини някои много неприятни храносмилателни проблеми, от подуване на корема и газове до спазми и сериозна болка в стомаха.
За щастие не всички сирена са забранени при диета с ниско съдържание на лактоза. Всъщност има няколко вида сирена, на които чувствителните към лактоза все още могат да се наслаждават, в умерени количества обаче.
Като общо правило имайте това предвид: колкото по-прясно е сиренето, толкова повече лактоза съдържа. Така че тези с особено чувствителен стомах трябва да избягват по-кремообразните сирена като рикота или извара. Захарта е основният компонент на лактозата, който я прави трудна за смилане, което означава, че отлежалите, твърди сирена, които имат по-ниско съдържание на захар, са по-лесни за преработване от стомаха.
Има девет сирена, които съдържат по-малко от 5 грама захар на порция, с около 2 до 3 процента лактоза. За справка, пълномасленото мляко има около 4,8 процента лактоза, което го прави много неподходящо за хората с лактозна непоносимост.
Сирене "Мюнстер"
Мюнстер има 0-1,1% диапазон на лактоза. Полумекото сирене от Съединените щати е меко, леко ядково и обикновено се прави с краве мляко. Можете да го хапвате в сандвич или на кубчета като част от плато със сирена.
Камамбер
Това популярно френско сирене има диапазон от 0-1,8% лактоза. Камамберът е известен със своята мека, кремообразна текстура и млечен, тревист вкус. Бялата кора на сиренето е годна за консумация, което го прави популярен избор за дъски с мезета.
Бри
Въпреки че Бри е много подобно на Камамбер, то има малко по-висок диапазон на лактоза от 0-2%. Мекото сирене от краве мляко с кремообразен вкус има много приложения, включително в сладкиши, съчетано с резенчета ябълка, както и разбира се в плата с мезета.
Чедър
Сиренето с английски произход може да се похвали с диапазон от 0-2,1% лактоза. Чедър е ядково, ронливо сирене, което се слага в макарони със сирене, присъства в различни сосове и всякакви ястия.
Проволоне
Можете да слагате масленото сирене Проволоне в сандвичи, гювечи и върху домашна пица. С диапазон от 0-2,1% лактоза, то е подходящо за хора с непоносимост към лактоза.
Гауда
Това сирене, което често се продава пушено, има диапазон от 0-2,2% лактоза. Гаудата, която може да бъде леко сладка, е чудесна като част от плата със сирена, различни сандвичи и ястия.
Синьо сирене
Синьото сирене има диапазон от 0-2,5% лактоза. Натрошено, острото, солено сирене може да се слага в салати, сосове и различни ястия.
Пармезан
Любителите на пастата, радвайте се! Пармезанът има диапазон от 0-3,2% лактоза. Популярното сирене придава пикантност на купа със спагети, а също така е страхотно за пица, добавено в бъркани яйца или поръсено върху различни видове месо.
Швейцарско сирене
Швейцарското сирене може да се похвали с диапазон от 0-3,4% лактоза. Жълтото, средно твърдо сирене произхожда от Швейцария и може да се хапва по най-различни начини.
Разбира се, някои хора с непоносимост към лактоза просто не могат да понасят никакви млечни продукти. Добре е да бъдете внимателни, а и имайте предвид, че има и други алтернативи.