Обратно към пълната версия на статията »

Турският посланик: Небивало бедствие, разломът е 350 км.! Радев ми звънна в 6, горда съм, че България обича Турция

Турският посланик: Небивало бедствие, разломът е 350 км.! Радев ми звънна в 6, горда съм, че България обича Турция
A A+ A++ A

Турция преживява небивало бедствие в историята на страната. Относно мащаба на земетресението – 350 км е дължината на разломните линии, 30 000 кв. метра е засегнатото пространство, 13,5 милиона е населението, което е засегнато. Десет са пострадалите области, заяви пред БНТ турският посланик у нас Айлин Секизкьок.

„Това са големи области, чиито индустриален и търговски капацитет е много голям. В Газиантеп имаме 3500 души, които са открити мъртви. 5900 сгради са напълно сринати. Над 15 000 са ранените до момента. Боим се, че тези цифри ще нараснат и с тревога очакваме това. Мобилизирахме всичките възможности. Турция е голяма и силна държава, имаме голям и висок капацитет, но времето е крайно неблагоприятно, изключително тежки, зимни условия. Много е голям магнитудът – две последователни земетресения със сила близо 8 по Рихтер. Имаме нужда от подкрепа на международната общност“, каза Айлин Секизкьок.

Тя благодари на българската държава, на българското правителство и на българския народ за искрената подкрепа.

„Президентът на България ми се обади в 6:00 часа сутринта и каза, че се мобилизират възможностите, подготвят се военните самолети. Това е първата държава след Азербайджан, която се задейства, което е много важно за нас. Всички спасителни екипи са в Турция. От всички краища на страната получаваме информация в посолството, че се организират кампании. Скърбим много, но съм горда, че съм посланик в една държава, която толкова много обича Турция.

На този етап има нужда от спасителни екипи в градските райони, където има много тежки щети. България е от държавите, които осигури такъв издирвателен и спасителен екип. Пристигат екипи и от други 40 държави.

Българският посланик в Турция Ангел Чолаков в момента е в района на бедствието и лично проследява спасителните операции, добави Айлин Секизкьок.

#Турция #земетресение #Айлин Секизкьок