Обратно към пълната версия на статията »

Влади Горанов: Как да има правителство в страната на заклинанията?

Влади Горанов: Как да има правителство в страната на заклинанията?
Стоп кадър/БНТ
A A+ A++ A

"Аз винаги съм бил против заклинания в политиката. Няма все още разговор в ГЕРБ за отношенията с БСП и за коалиции след изборите, но мисля, че в страната на заклинанията трудно ще се направи редовно правителство".

Това прогнозира бившият финансов министър Владислав Горанов пред bTv.

По повод неприетите закони на служебното правителство, заради които можем да загубим милиарди, Горанов отсече: " Когато бягаш сам, най-лесно е да излезеш втори". Според него, ситуацията със служебното правителство и Плана за възстановяване е започнала още при първия служебен кабинет, когато "дългата ръка на Асен Василев се виждаше отдалече и под нейно ръководство Пеканов вкара вътре много условия, не задължително са изисквани от Европа".

А да приемеш сам закон, защото си го написал като задължителен, и въпреки, че може и да противоречи на основния закон, пак да го приемеш, би било грешка.
"Вероятно е коректно изявлението на Пеканов (за внесени 14 закона по Плана за възстановяване, но приети само два- бел.ред.) като бройка, но трябва да се види и качеството", заключи Горанов.

Според него, нито Пеканов, нито Зарков могат да се оправдават с това, че техните администрации са по-лоши и по-безидейни от сътрудниците на депутатите, които също имат законодателна инициатива. И отсече: " Който предлага закони, трябва да убеди мнозинството, че са добри, защото най-лесно е кажеш, че ти си бял и добър, а те не приемат нищо твое".

Горанов бе категоричен, че темата за Шенген стои в едно и също положение вече 10 години. "Това че пореден държавник се провали в дипломатическите усилия, не означава, че ние имаме повече какво да направим", смята той. Според него, проблем на хората в държавите, които са против нашето членство са мигрантите.

По повод съдебната реформа, Горанов отговори така: "Ако има ясна формула какво да се направи в областта на върховенството на правото, хайде да го направим, но ако цялата реформа се свежда до смяната на Иван Гешев, това не е реформа. Дотук не видяхме нито една формула, която да удовлетворява тези, които претендират да направят съдебната реформа. Не искам да адвокатствам на никого, но дайте да изчистим какво е съдебната реформа. Ние в ГЕРБ много добре знаем, имаме подробна пътна карта".

На въпрос дали корупцията не е пречка, той попита: "За Шенген какво ни пречи проблематичната корупционна среда? Хората, които го твърдят са на власт. Кои инструменти няма един вътрешен министър, за да разбере кой е градинаря на Рашков?"

Проблемът с Нексо, според Горанов е само един. И той е в заобикалянето на политическите закони, като в частния случай се допуска купуване на цели партии, чрез финансиране чрез подставени физически лица. "Държавата да провери дали тези лица, които са извършвали такива дарения, тези средства са ги получавали регулярно или ще има съмнителна близост между бонуси, раздавани от тези компании и даренията".

В САЩ това, което разбираме от медиите, е че дейността им е определена като незаконна и бяха глобени. Той определи себе си като консервативен човек, който не вярва, че създаваш стойност с горене на ток. И заключи: когато има регулации и органи, които надзирават дейността , ще бъде много по-лесно.

По повод възраженията на Нексо към прокуратурата, Горанов отсече: "Ако не им стигнат силите да докажат, обвиненията, проблемът остава репутационен за сметка на прокуратурата.

Винаги съм бил против заклинания в политиката, няма разговор, но в страната на заклинанията, трудно ще се направи редовно правителство.

#Владислав Горанов