Обратно към пълната версия на статията »

„Зюддойче цайтунг“: Берлин не дава танкове "Леопард" на Украйна, засега

„Зюддойче цайтунг“: Берлин не дава танкове "Леопард" на Украйна, засега
Уикипедия
A A+ A++ A

Всички говорят за бойните танкове от Германия: защо са толкова търсени от Украйна? И защо доставката за Киев е толкова спорна?

Въпреки нарастващия натиск от страната и чужбина германското правителство все още не е взело решение дали Германия ще достави бойни танкове на Украйна, пише „Зюддойче цайтунг“, цитиран от БТА.

Защо Шолц се колебае?

Официалният отговор, повтарян безброй пъти от началото на войната, е ясен: канцлерът Олаф Шолц е обещал на Украйна възможно най-голяма подкрепа, включително оръжия, но е поставил две условия: НАТО не трябва да става страна във войната в резултат на това - и всички оръжейни доставки ще се решават след консултации със съюзниците. Никакви едностранни действия - това е мантрата на канцлера. Така че въпросът е, от една страна, дали доставката на бойни танкове западно производство няма да достигне ново ниво, което да увеличи вероятността войната да се пренесе в НАТО. И от друга, дали Германия рискува да действа сама.

Основната грижа на Шолц е да се консултира с президента на САЩ Джо Байдън. Той му даде ясно да разбере, че наистина иска да достави бойни танкове „Леопард“ по същото време, по което и сравнимите с тях американски танкове „М1 Ейбрамс“ пристигнат в Украйна. Шолц не смята за достатъчно обединяването на силите със страни като Полша или Финландия. Зад това се крие фундаменталната оценка, че Германия е в безопасност само под чадъра на ядрената суперсила САЩ.

Освен това има и вътрешнополитически съображения, които не са само предмет на разглеждане от скептиците в ГСДП. От гледна точка на канцлера, благодарение на неговия "предпазлив и балансиран курс", както се изрази неговият говорител Щефен Хебещрайт в понеделник, мнозинството от германците все още подкрепят оръжейните доставки за Украйна.

Защо танковете са толкова важни за Украйна в тази фаза на войната?

Украйна иска тежки оръжия и изрично западни бойни танкове от началото на руската инвазия. В момента Киев се подготвя за масирана пролетна офанзива на Русия. След няколко седмици стотици хиляди войници, призовани от Русия, ще преминат поне основно обучение и се очаква да бъдат изпратени на фронта. Способността за успешно отблъскване на тази опасна нова вълна от атаки се смята за решаваща за по-нататъшния ход на войната не само от Киев, но и от западните столици.

Освен това САЩ и други западни държави смятат, че е необходимо да се даде възможност на Украйна да се бори и да пробие укрепените руски линии и позиции, за да може да изтласка нахлуващите сили на Кремъл от допълнително окупираните райони в Донбас и Южна Украйна. Русия сериозно укрепи позициите си, след като през есента украинската армия успя да си върне по-големи райони.

Западните бойни танкове биха били подходящо средство за това поради голямата си огнева мощ и силната си броня; по това те превъзхождат по-старите бойни танкове съветски дизайн, използвани главно от Русия, и по този начин биха дали на Украйна значително военно предимство. Главнокомандващият на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни заяви, че войските му се нуждаят от 300 бойни танка и 600 бойни машини на пехотата, за да могат да отблъснат очакваното руско настъпление. Досега обаче само Великобритания се е съгласила да предостави 14 от своите бойни танкове Чалънджър 2 на Украйна.

Всички говорят за "Леопард“-ите

„Леопард 2“ се смята за един от най-мощните основни бойни танкове в света. Огнева мощ, бронезащита и мобилност на бойното поле - "всичко е наред", казва Ралф Ратс, директор на музея на танковете в Мюнстер, Долна Саксония.

Днес този танк се намира във въоръжените сили на 19 държави по света, а отбранителната компания „Краус-Мафей Вегман“ (Krauss-Maffei Wegmann) е доставила повече от 3500 броя от него. Първите „Леопард 2“ са въведени в състава на Бундесвера през 1979 г.; днес бойните машини от оригиналния тип A4 вече не са на въоръжение в армията. Подобно на по-съвременните варианти, те са оборудвани със 120-милиметрово оръдие. Въпреки това по-старите версии на „Леопард 2“ все още се считат за по-добри от много танкове, използвани от Русия.

Днес Бундесверът разполага с около 320 танка „Леопард 2“, като най-старите в конфигурация А5 се използват само за тренировъчни цели. Около 80 от тях са в най-новата конфигурация - A7V.

За помощта за Украйна по-старите модели A4 вероятно ще бъдат основният избор сред държавите, които разполагат с такива бойни машини. Досега Полша най-ясно е заявила готовността си да предостави танкове „Леопард 2“ на Украйна. Говори се за 14 машини. Страната разполага с почти 250 „Леопард 2“, като се твърди, че почти 100 от тях все още са от типа A4.

Финландия и Швеция също биха се присъединили към европейска инициатива за „Леопард“-ите, но само с ограничен брой. Финландия граничи с Русия. Страната разполага с 200 танка "Леопард" и се фокусира върху собствения си капацитет за отбрана. Швеция разполага с едва 120 танка „Леопард“.

Откакто през лятото на миналата година Испания не получи съгласието на Германия, страната, която разполага с повече от 300 танка „Леопард 2“ мълчи по въпроса.

Вестник „Франкфуртер алгемайне“ междувременно съобщи, че Словакия и Чехия обмислят временно да се откажат от предназначените за тях танкове „Леопард 2“ от Германия в полза на Украйна.

Защо никой не говори за американците?

Засега САЩ не са заявили готовност да доставят на Украйна основни бойни танкове „M1 Ейбрамс“, но не изключват това, както канцлерът Шолц не изключва възможността да предостави на Украйна танкове „Леопард“. Дали тежащите повече от 60 тона американски бойни машини „са подходящи или не за Украйна“ е под въпрос, заяви третият по ранг представител на Пентагона Колин Кал преди срещата на министрите на отбраната миналата седмица в американската военна база Рамщайн в Германия.

САЩ официално оправдават изчаквателната си позиция с факта, че „М1 Ейбрамс“ е сложна оръжейна система. Повечето западни бойни танкове се задвижват от големи дизелови двигатели, докато американските се задвижва от газова турбина. Според САЩ тази задвижваща система е скъпа за поддръжка и ремонт, а освен това изразходва големи количества гориво. Експертите спорят доколко тези резерви са основателни; в германското правителство те не се считат за толкова проблематични, че доставката да бъде изключена по технически причини.

Предимството на танковете "Леопард 2" е, че голям брой от тях е в наличност в Европа, въпреки че поддръжката и обучението за различните варианти се различават. В Конгреса на САЩ вече се чуват гласове в подкрепа на предоставянето на ограничен брой танкове "Ейбрамс" на Украйна, съобщи Ройтерс.

Майкъл Маккол, новоизбраният републикански председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите, заяви в предаването "Тази седмица" по Ей Би Си, че "само един" танк "Ейбрамс" би бил достатъчен, за да накара съюзниците, по-специално Германия, да отключат собствените си танкови запаси за битката срещу Русия.

Логиката на съюзниците

Най-благоприятното решение от гледна точка на канцлера Шолц би било САЩ все пак да се съгласят да доставят „Ейбрамс“, дори и само в малък брой. Тогава Шолц ще може да твърди, че колебливият му курс се е отплатил и дори е осигурил на Украйна допълнителни танкове.

Подобно нещо се случи и с обещанието за западни бронетранспортьори: САЩ се съгласиха да доставят 50 бойни машини за пехотата „Брадли“, и в същото време Шолц обеща доставката на 40 БМП „Мардер“. Засега остава неясно дали Байдън е готов да отстъпи пред искането на Берлин. И дали от това ще зависи изхода от войната в Украйна предстои да се види.

Най-малкото е възможно САЩ да дадат ясно да се разбере по някакъв друг начин, че напълно подкрепят доставките на танкове. Ключът тук е да се избегне появата на пукнатини в авангарда на поддръжниците на Украйна. Досегашната дискусия не беше никак полезна в това отношение. Впечатлението , че германците действат сами, би могло да се избегне и чрез голяма коалиция от държави, които разполагат с танкове „Леопард 2“, както предлага мозъчният тръст Eвропейски съвет по външна политика (ECFR). В документ на EСВП се посочва, че 13 европейски армии разполагат с общо 2000 единици от този тип танк. Колкото повече държави участват, толкова по-лека е тежестта за всяка от тях, се казва в доклада.

Амбицирана да играе все по-водеща роля във външната политика на ЕС Полша многократно заяви, че е готова да пропусне одобрението на Германия за предоставяне на танкове „Леопард“ на Украйна. Дали и какви биха могли да бъдат последиците за Варшава при такава стъпка? Може да се каже спокойно почти никакви, посочва Цет Де Еф.

Телевизията припомня как през 2022 г. Испания неколкократно сигнализира, че иска да подари стари танкове "Леопард" на Украйна. Официално искане към Берлин така и не беше отправено; според съобщения в медиите германското правителство е реагирало неофициално срещу това намерение. И плановете на Мадрид приключиха.

Сега изглежда положението е друга, макар Полша все още да не е поискала от Германия разрешение за реекспорт на налични в нейната армия „Леопард“-и. Варшава обаче нееднократно изрази намерение да пренебрегне германска блокада, ако е необходимо.

Това няма да има автоматични последици за Полша. Лицата, които нарушават разпоредбите за крайната употреба, могат да бъдат подведени под отговорност съгласно законодателството за външна търговия, но това е насочено предимно срещу съответните компании.

Що се отнася до правителствата, политическите принципи на федералното правителство за износ на оръжия гласят единствено, че извършилите неразрешен износ страни са "изключени от по-нататъшно снабдяване с военни оръжия и друго военно оборудване, свързано с военни оръжия, докато тези обстоятелства не бъдат отстранени".

Само че става дума само за доброволен ангажимент и съвсем умишлено той няма силата на закон. Германското правителство ще може да продължи да снабдява Полша с въоръжение, още повече че Полша е съюзник в НАТО. Берлин би рискувал да нанесе значително по-големи щети на репутацията си, ако Варшава действително бъде санкционирана. Така че политическият риск за Варшава изглежда управляем.

Сега светът чака да види дали и „Леопард“-и, принадлежащи на Бундесвера, ще се насочат към бойното поле в Украйна.


#танкове #Германия #оръжие за Украйна