Обратно към пълната версия на статията »

Проф. Георги Рачев: Зимата се измести през март

Проф. Георги Рачев: Зимата се измести през март
стоп кадър
A A+ A++ A

Зимата се измести през март и април. През последните години има тенденция да е по-студено в началото на пролетта, отколкото през декември и януари, каза климатологът проф. Георги Рачев.

"Забелязва се едно преместване на сезона и така имаме по-хладно време в края на февруари. През пролетта температурите са по-ниски от обикновено. Изминалият март беше много студен, а през април се редуваха сняг и дъжд, все едно имахме типичен зимен месец", обясни проф. Рачев.

Според него тенденцията се наблюдава с различна сила дори през последните 7-10 години. За да бъде отбелязано обаче като климатична промяна, са нужни поне 30, пише "Ретро".

"Тогава ще се превърне в статукво. Но промените са факт. В България става наистина по-топло. Не толкова, колкото в останалата част на Европа и особено на Северното полукълбо. Ние сме съвсем в периферията на повишението на температурите и те са между 0,4 и 0,8 градуса, а на някои места до 1 градус по-високи в сравнение с климатичния период от 1961-1990 г. Другият – от 1991-2000 г., се характеризира с това, че у нас е по-топло", коментира Рачев. Интересен факт е, че между Северна и Южна България има разлика през отделните сезони.

Това е шестата поредна безснежна и топла Коледа, уточни проф. Рачев. Дебелата снежна покривка, която помним от детството ни, вече е рядко явление. През следващите десетина дни – до 4-5 януари, не се очакват снеговалежи.

"Но по-лошото е, че сняг няма и в планините. Предишни години поне падаха снеговалежи там, съоръженията можеха да работят. Сега снегът се превърна в лукс", обясни той.

#проф. Георги Рачев