Обратно към пълната версия на статията »

WP: С посещението си в САЩ Зеленски не постигна целта си за получаване на по-усъвършенствани оръжия

WP: С посещението си в САЩ Зеленски не постигна целта си за получаване на по-усъвършенствани оръжия
A A+ A++ A

Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски не успя да постигне целта на посещението си в САЩ и да се сдобие с по-усъвършенствани оръжия за настъпателни операции, отбелязват в редакцията на американския вестник The Washington Post в статия, посветена на резултатите от визитата на украинския лидер, съобщава Агенция "Фокус".

Авторите изтъкват разминаването във вижданията на президента на САЩ Джо Байдън и Зеленски за военните нужди на Украйна. В текста се подчертава, че, "украинският президент и неговите съветници продължават да настояват Вашингтон да изпрати модерни оръжия, които Байдън не иска да предостави“.

Според изданието целите на преговорите между лидерите на двете държави са били различни. Целта на Зеленски е била да получи за страната си "по-мощни оръжия и да увеличи способността на Украйна да започне големи настъпателни операции" през следващата година. "На практика нямаше индикации, че той е успял, поне в краткосрочен план“, подчертават авторите на статията.

От своя страна администрацията на Вашингтон е очаквала с нетърпение "да обсъди какво мисли [Зеленски] за дипломацията“, разкри източник от Белия дом пред вестника. "На какъв етап е той сега и от какво се нуждае, за да се увери, че Киев е във възможно най-силната позиция, за да може преговорният процес да бъде ускорен“, добави източникът. Той повтори позицията на Вашингтон: "Не зависи от нас да определяме как трябва да изглежда дипломацията, кога трябва да започне или какви трябва да бъдат нейните червени линии – тези решения трябва да се вземат от Украйна“.

Официалният представител също така смята, че в новия Конгрес, който започва работа на 3 януари, ще има повече противопоставящи се на военна помощ на Киев. "Ще има силни гласове, не особено влиятелни, но силни, които ще доказват, че тези пари трябва да бъдат насочени другаде, че хабим ценни ресурси за чужди авантюри“, подчерта той.

В същото време, според бившия постоянен представител на САЩ в НАТО Иво Даалдер, който сега оглавява Чикагския съвет по световни въпроси, "Байдън все още е загрижен да не отиде твърде далеч, опасява се от изостряне“ на отношенията с Русия.

На свой ред изданието Politico отбеляза, че "Зеленски понякога разочарова администрацията на Байдън с постоянните си искания за повече оръжия, включително такива, които биха позволили на Украйна да удари дълбоко в Русия“. "САЩ категорично отказват да изпратят такива оръжия на Киев, опасявайки се, че те могат да бъдат използвани за рязко изостряне на конфликта“, се отбелязва в статията.

Материал, публикуван в сряда на портала Responsible Statecraft на базирания във Вашингтон Институт "Куинси“, също подчертава, че "Байдън не е проявил интерес към призивите за изпращане на ракети с голям обсег и други подобни оръжия в Украйна“.

#Володимир Зеленски #Джо Байдън #САЩ #оръжие за Украйна