Обратно към пълната версия на статията »

Аржентина е новият световен шампион!

Аржентина е новият световен шампион!
A A+ A++ A

Аржентина и Франция изиграха феноменален финал на световното в Катар, спечелен от южноамериканците след 2:2 в редовното време, 3:3 след продължения и 4:2 при дузпите.

Така Лионел Меси, който се отчете с вкарани и от двата вида дузпи - в редовното време и след края, спечели единствената титла, която му липсваше в кариерата - световната.

Южноамериканците справедливо поведоха 2:0 още преди почивката, но "петлите" стигнаха до равен към края на мача.

Лео Меси поведе своите, след като откри резултата от дузпа в 23-ата минута на финала на първенството в Катар.

Нарушението бе отсъдено за препъване на Анхел ди Мария във френското наказателно поле от върналия се в защита Усман Дембеле.

Голът бе шести за аржентинската десетка на този Мондиал, с което той излиза еднолично на първо място при реализаторките с 6 попадения. 5 имаше Килиан Мбапе от Франция, но по-късно той вкара два гола и отново измести аржентинеца, за да може пък Лео да го изравни с гол в продълженията - по 7.

Освен това Лео вече е рекордьор по брой мачове на световни първенства с 26 срещу 25 на досегашния рекордьор Лотар

В 36-ата минута аржентинската десетка измъкна една топка в центъра, започна бърза атака, която през Макалистър вдясно стмна до Анхел ди Мария и крилото направи 2:0.

Едва след третата и четвъртата смяна, извършени от Дидие Дешан, "петлите" живнаха и успяха първо да намалят, а след това и да изравнят.

В герой се превърна обичайният заподозрян Килиан Мбапе, който първо реализира дузпа, отсъдена за нарушение срещу Кого Муани, а след това направи хубаво двойно подаване с Кингсли Коман и от въздуха простреля Мартинес за втори път.

В продълженията играта вървеше при поделено надмощие, но но-настойчиви бяха аржентинците, които дочакаха своя миг в 109-ата минута.

Резервата Лаутаро Мартинес бе изведен в наказателното поле отдясно и отправи страхотен шут, спасен от вратаря Лорис.

До топката първи стигна Меси, който би във вратата, а вече зад голлинията я изби френски защитник, но голът беше зачетен.

И когато всички мислеха, че това е всичко, финалът се превърна в психологически трилър - съдията Марчиняк свири втора дузпа за Франция и общо трета, която Мбапе уверено реализира за 3:3.

Така за първи път след Джеф Хърст през 1966 г. има хеттрик във финал на световно първенство, а изобщо за първи път съдия свири три 11-метрови в решителния мач за титлата.

Всички болни и недоволни от последните дни в двата отбора финалисти се оправиха, за да играят във финала, предаде "24 часа".



#Катар 2022