Обратно към пълната версия на статията »

Турчин с 1 кг злато в джобовете хванаха на Дунав мост

Турчин с 1 кг злато в джобовете хванаха на Дунав мост
Турски гражданин е бил заловен тази нощ от митнически служители ГКПП – Дунав мост, в опит да пренесе над 1 кг злато през страната. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Турски гражданин е бил заловен тази нощ от митнически служители на ГКПП – Дунав мост, в опит да пренесе над 1 кг злато през страната.

Тази нощ на ГКПП – Дунав мост, при съвместна акция на митническите служители от Митническо разследване и разузнаване при Митница – Русе, и служители на ТЗ БОП – Русе, беше разкрит нов опит за нелегално пренасяне на златни накити, съобщиха от пресцентъра на агенция „Митници“.

При направена проверка в турски автобус, пътуващ от Букурещ за Истанбул, в джобовете на турски гражданин са открити 6 пакета, облепени със скоч. В тях са били внимателно опаковани златни накити. Общото тегло на златото е 1,185 кг.

По случая е образувано досъдебно производство, нарушителят е задържан.

Митнически експерти коментират, че това е пореден опит за пренасяне на злато от Румъния към Турция.

Според Веселин Георгиев, и.д. началник на Митница – Русе, тази тенденция, фиксирана от митническите служители от началото на годината, е резултат от въздействието на три фактора.

На първо място, растящата цена на златото и стабилността му като инвестиционно „убежище“ в условията на финансова криза.

На второ място, в резултат на икономическата криза, разширяване на предлагането на златни бижута, включително семейни ценности, от техните нуждаещи се от парични средства собственици.

На трето място е нестабилността на валутните системи в арабските страни и рязкото покачване на цената на златото в тях, което увеличава традиционното търсене на изделия от благородни метали там.

Според В. Георгиев именно комплексното въздействие на тези три фактора е „преобърнало“ движението на злато, което вече не влиза, а излиза от европейските страни в опит да стигне Турция.

#накити #Георгиев #Митница – Русе #началник #Веселин Георгиев #агенция „Митници“ #автобус #България #Румъния #Турция #гражданин #злато