Обратно към пълната версия на статията »

Жозе Моуриньо поема родната Португалия

Жозе Моуриньо поема родната Португалия
A A+ A++ A

Треньорът на Рома Жозе Моуриньо е сред фаворитите за поста на национален селекционер на Португалия, пише италианският ежедневник "Гадзета дело Спорт".

След отпадането на четвъртфиналите на световното първенство в Катар от Мароко се очаква "мореплавателите" да се разделят с опитния наставник Фернандо Сантош, който през 2016 година ги изведе до първата им и засега единствена европейска титла.

Според пресата в Португалия неговият пост най-вероятно ще бъде зает от Руи Жорже, който в момента води младежкия национален отбор до 21 години, но според пресата в Италия Жозе Моуриньо също е бил потърсен от Португалската футболна федерация. 59-годишният Моуриньо е получил предложение да съвместява треньорските си функции в Рома с тези в националния отбор и "Гадзета дело Спорт" твърди, че той е бил изкушен от подобен вариант. Осъществяването на подобна сделка обаче е малко вероятно, тъй като ръководството на Рома едва ли ще се съгласи, посочват в Италия.

Жозе Моуриньо е смятан за един от най-успешните и най-реномирани футболни треньори през настоящия век. Той е единственият човек, който е печелил трите най-престижни клубни турнира в Европа - Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференциите. Под негово ръководство за последно португалски и италиански отбори спечелиха Шампионската лига, а с Интер той направи и единствения в историята на италианския футбол требъл. Освен в италианските Рома и Интер, Моуриньо е бил наставник още на грандове като Бенфика, Порто, Челси, Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед и Тотнъм. Португалецът обаче никога не е водил национален отбор в кариерата си.

#Жозе Моуриньо