Обратно към пълната версия на статията »

Financial Times: Европа е уморена от украинските бежанци, броят им е невероятен

Financial Times: Европа е уморена от украинските бежанци, броят им е невероятен
Стоян Радев /БНР
A A+ A++ A

Европа е уморена да приема бежанци от Украйна и започва да приема закони за борба срещу нелегалните мигранти, подготвяйки се за нова вълна тази зима, пишат колумнистите Ейми Казмин, Сам Флеминг и Рафаел Миндър в статия за „Файненшъл таймс”, предава bg-voice.com.

“Броят на бежанците от Украйна и други страни на континента е невероятен. От януари до септември украинците са подали 4,4 милиона заявления за временна закрила в ЕС, макар са се предполага, че стотици хиляди вече са се върнали у дома”, отбелязват авторите. Държави като Италия, при новото правителство на Джорджия Мелони, оглавяват призивите за по-строги мерки срещу нелегалните мигранти, добавят репортерите. Въпреки факта, че в първите месеци след началото на конфликта европейците радушно посрещнаха украинските бежанци, сега те се отнасят по-хладно към тях поради повишената инфлация и съкращенията в бюджетите на европейските държави, отбелязват наблюдатели.

Много правителствени програми на различни страни на континента за подкрепа на мигрантите вече не могат да се справят с големия им брой, който продължава да се увеличава, особено в големите градове. Авторите отбелязват, че в Германия предлагат вариант за разпределяне на бежанците в цяла Европа, за да се реши този проблем.


#украински бежанци