Обратно към пълната версия на статията »

New York Times: Ето как ще започне Третата световна война

New York Times: Ето как ще започне Третата световна война
Pixabay
A A+ A++ A

През март, когато президентът Байдън беше изправен пред натиск да засили намесата на САЩ в Украйна, той отговори, като извика призрака на Трета световна война четири пъти за един ден, пише The New York Times. „Прекият конфликт между НАТО и Русия е Трета световна война“, каза той, „нещо, което трябва да се стремим да предотвратим“. Той подчерта мисълта часове по-късно: „Идеята, че ще изпратим офанзивно оборудване и ще имаме самолети, танкове и влакове с американски пилоти и американски екипажи – просто разберете и не се шегувайте, независимо какво искате, всички казват, че това се нарича Трета световна война, нали?" Повече от всяко друго президентско изявление след 11 септември 2001 г. предупреждението на г-н Байдън сигнализира началото на нова ера в американската външна политика. През целия ми зрял живот и този на повечето американци днес, Съединените щати преследваха света, по същество безспорни и неконтролирани. Преди няколко години все още беше възможно да се очаква добро геополитическо бъдеще. Въпреки че „конкуренцията на великите сили“ се превърна в девиз на пентагонците, фразата можеше също толкова лесно да означава спортно съперничество, колкото и експлозивен конфликт. Вашингтон, Москва и Пекин биха се конкурирали силно, но със сигурност биха могли и да съществуват заедно. Колко странно. Сега Съединените щати са изправени пред реалната перспектива да се борят с противници, достатъчно силни, за да причинят на американците огромна вреда. След 11 септември войните пак са стрували скъпо, но една истинска война на великите сили, от вида, който засягаше Европа, би била нещо друго, изправяйки Съединените щати срещу Русия или дори Китай, чиято икономическа сила съперничи на Америка и чиято армия скоро също би могла да се справи.

Тази мрачна реалност пристигна с изумителна бързина. От февруари войната в Украйна създаде остър риск от конфликт между САЩ и Русия. Той също така постави китайската инвазия в Тайван в челните редици на американските страхове и увеличи желанието на Вашингтон да отговори с военна сила. „Това наистина се нарича Трета световна война“. И все пак колко американци могат наистина да си представят какво би означавала Трета световна война? Точно когато конфликтът с големи сили отново се задава, тези, които са били свидетели на последния, изчезват. Около 1% от американските ветерани от Втората световна война все още са живи, за да разкажат своите истории. Смята се, че до края на това десетилетие те ще останат по-малко от 10 000. По-голямата част от американците днес не са свикнали да понасят трудности за избор на външна политика, да не говорим за загубата на живот и богатство, които би донесъл прекият конфликт с Китай или Русия.

Подготовката на страната не трябва да започва с танкове, самолети и кораби. Това ще изисква национално усилие за историческо възстановяване и въображение - първо и преди всичко, за да се даде възможност на американския народ да обмисли дали желае да влезе в голяма война, ако настъпи момент за решение. Несправянето с конфликт на големи сили едва ли е ново предизвикателство за Съединените щати. До 1945 г. американците са преживели две световни войни. Страната излезе триумфално, но отрезвена от раните си. Дори когато войните издигнаха Съединените щати до световно лидерство, американските лидери и граждани се страхуваха, че трета световна война може да бъде толкова вероятна, колкото днес изглежда немислима. Може би това е една от причините катастрофата да бъде избегната. В продължение на четири десетилетия следвоенните президенти на Америка оценяваха, че следващата гореща война вероятно ще бъде по-лоша от предишната. В ядрената ера „ ние ще бъдем бойна линия“, каза Труман. „Можем да очакваме с нетърпение унищожение тук, точно както другите страни във Втората световна война.“ Това прозрение не попречи на него или неговите наследници да се намесят в страните от третия свят, от Гватемала до Индонезия, където Студената война беше брутална.

Но лидерите на САЩ, независимо от партията, признаваха, че ако Съединените щати и Съветският съюз се сблъскат директно, ядрените оръжия ще опустошат американския континент. Ядреният терор стана част от американския живот благодарение на целенасочените усилия на правителството да подготви страната за най-лошото. Федералната администрация за гражданска отбрана посъветва гражданите да построят бомбоубежища в задните си дворове и да поддържат домовете си чисти, така че да има по-малко боклук, който да се запали при ядрен взрив. Призракът на пълномащабна война държеше суперсилите от Студената война под контрол. През 1950 г. Труман изпраща американски войски да защитават Южна Корея срещу нахлуването на комунистическия Север, но решимостта му има граници. След като генерал Дъглас Макартър умолява Труман да взриви Китай и Северна Корея с 34 ядрени бомби, президентът уволнява генерала. Напомняйки за „катастрофата на Втората световна война“, той каза на нацията: „Няма да предприемем никакви действия, които биха могли да ни поставят отговорни за започване на обща война – трета световна война.“ Изключителното насилие в световните войни и очакването за продължение също оформиха решенията на президента Джон Ф. Кенеди по време на кубинската ракетна криза, когато Съветският съюз постави ядрени оръжия на 90 мили от Флорида. Кенеди, който е служил в Тихия океан и е спасил колега моряк, след като корабът им потъва, се разочарова от военните си съветници, които препоръчват превантивни удари по съветски ракетни обекти. Вместо да открие огън, той наложи морска блокада около Куба и поиска Съветите да изтеглят ракетите си. Последва едноседмично противопоставяне на суперсили. Приблизително 10 милиона американци избягаха от домовете си. Тълпи се стекоха в офисите на Гражданската защита, за да разберат как да оцелеят при ядрен взрив. Съветите се оттеглиха, след като Кенеди тайно обеща да премахне американските ракети Юпитер от Турция. Светът беше толкова близо до ядрения Армагедон, че Кенеди, позовавайки се на опасността от трета и тотална война, направи първите стъпки към разведряване преди смъртта си през 1963 г. Паметта никога не е статична. След като Съветският съюз се разпадна и поколенията се смениха, Втората световна война беше преработена като морален триумф, а не като предупредителна приказка.

През 90-те години на миналия век наплив от филми, история и литература отпразнува „най-великото поколение“, след като журналистът Том Брокау помаза онези, които спечелиха войната за Америка. Под техния поглед Съединените щати бяха спасили света и спрели Холокоста - който ретроспективно се превърна в центъра на целта на войната, въпреки че спирането на масовото убийство на европейски евреи не беше причината, поради която Съединените щати бяха участвали. Едно ново поколение, лично незасегнато от войната на великите сили, прекрои миналото, почитайки старейшините си, но често опростявайки болезнените преживявания на ветераните. В този контекст двойният урок от световните войни – призоваване на Америка да води света, но с предупреждаване да не прекалява – се стеснява до еднозначно увещание за поддържане и дори разширяване на американската мощ. Президентите започнаха да се позовават на Втората световна война, за да прославят борбата и да оправдаят американското глобално господство. Отбелязвайки 50-ата годишнина от деня D през 1994 г., Бил Клинтън припомни как съюзническите войски се събраха „като звездите на величествена галактика“ и „отприщиха своя демократичен гняв“, водейки кръвополитна война. През 2004 г. внушителният Мемориал на Втората световна война, изграждан цяло десетилетие и 197 милиона долара, се издигна между Паметника на Вашингтон и Мемориала на Линкълн. Джордж У. Буш, една година след нахлуването в Ирак, заяви: „Сцените на концентрационните лагери, купчините тела и призрачни оцелели, потвърдиха завинаги призива на Америка да се противопостави на идеологиите на смъртта.“

Предотвратяването на повторение на Втората световна война вече не включваше предпазливост, а означаваше сваляне на тираните. Освен това защо да се спираме на ужасите на глобалния конфликт във време, когато такова нещо дори не изглежда възможно? Тъй като постсъветска Русия се разклащаше и Китай беше беден, нямаше повече велики сили, срещу които Съединените щати да се бият. Не само голямата война изглеждаше отминала, както и необходимостта да се плащат значителни разходи за избор на външна политика. Откакто войната във Виетнам разбуни американското общество, лидерите се опитаха да изолират американската общественост от вредите на всеки конфликт, голям или малък: Създаването на изцяло доброволчески сили премахна набора; въздушна мощ бомбардира цели от безопасни височини; появата на дроновете позволи убиване с дистанционно управление. Смъртта на повече от 7000 военнослужещи след 11 септември - приблизително четири пъти повече от самоубийства - опустошиха семейства и общности, но не бяха достатъчни, за да предизвикат обратна реакция като във Виетнам. По същия начин, въпреки че войните са стрували колосалните 8 трилиона долара и продължават да нарастват, плащанията са разпределени в продължение на десетилетия и прехвърлени в бъдещето. Съединените щати навлизат в ера на интензивно съперничество между големите сили, което може да ескалира до широкомащабна конвенционална или ядрена война. Време е да помислим за последствията. „Острата заплаха“, както гласи новата Стратегия за национална сигурност, идва от Москва. Президентът Владимир Путин контролира хиляди ядрени оръжия, достатъчни да унищожат цивилизацията многократно. Откакто нахлу в Украйна, той заплашва да ги използва. Г-н Путин би могъл да реагира на тази заплаха при няколко сценария: ако силите на САЩ или НАТО навлязат директно в конфликта, ако счита управлението си застрашено или ако украинските сили са на път да си върнат Крим. Никой не знае какво точно може да накара Кремъл да използва ядрено оръжие, но г-н Байдън наскоро каза, че рискът от Армагедон е най-високият след Кубинската ракетна криза. Г-н Байдън изключи прякото използване на сила за защита на Украйна. Администрацията му преследва фино скроена цел: тя се стреми да укрепи позицията на Украйна на бойното поле, както и позицията й в мирните преговори. Тази цел не ангажира САЩ да осигурят пълна победа на Украйна. И все пак последните успехи на украинската армия накараха американските коментатори да удвоят подкрепата си за Киев и допълнително да маргинализират разговорите за дипломация (не че г-н Путин показа някаква готовност да спре убийствата).

Въпреки предпазливостта на Байдън към Русия, той допринася за нарастващите шансове за конфликт с Китай. В поредица от интервюта той твърди, че Съединените щати имат ангажимент да защитават Тайван (всъщност те са длъжни само да помогнат за въоръжаването на острова) и обеща да изпрати американски войски в случай на китайска инвазия. Тези повтарящи се гафове вероятно имат за цел да възпрат Пекин в светлината на многото скорошни военни маневри около острова. Но особено в тандем с посещения на високо ниво от Конгреса в Тайпе, те рискуват да намекнат, че Съединените щати желаят да държат Тайван постоянно отделен от континента - позиция, която е трудно да си представим, че Пекин някога ще приеме. Също толкова важно е, че г-н Байдън изглежда мисли, че защитата на Тайван би си струвала цената на война с Китай. Но какво би наложила една такава война? Поредица от скорошни военни игри, проведени от мозъчни тръстове, ни помагат да си представим, че една война вероятно ще продължи дълго време и ще отнеме много животи. В началото Китай ще има стимули да организира масивна атака с вече силно развитата си способност за нанасяне на удари на далечни разстояния, за да извади от строя американските сили, разположени в Тихия океан. Генералът от ВВС Марк Д. Кели каза, че силите на Китай са „проектирани да причинят повече жертви през първите 30 часа битка, отколкото сме понесли през последните 30 години в Близкия изток“.

В повечето кръгове от военна игра, проведена наскоро от Центъра за стратегически и международни изследвания, Съединените щати бързо загубиха два самолетоносача, всеки с екипаж поне 5000 души, в допълнение към стотици самолети. Един участник отбеляза, че макар всяка симулация да варира, „това, което почти никога не се променя, е кървава бъркотия и двете страни понасят ужасни загуби“. Второ, всяка страна ще бъде изкушена да ескалира. Това лято Центърът за нова американска сигурност проведе военна игра, която завърши с взривяване на ядрено оръжие от Китай близо до Хавай. „Преди да се усетят“, както Вашингтон, така и Пекин „те прекрачиха ключови червени линии, но никой не пожела да отстъпи“, заключиха организаторите.

Особено при продължителна война Китай може да организира кибератаки, за да наруши критична американска инфраструктура: може да спре електричеството на голям град, да попречи на службите за спешна помощ или да повреди комуникационните системи. Нов поток от страх и подозрение ще премине през американското общество. Икономическите последици биха били еднакво тежки. Една китайска инвазия в Тайван, който произвежда повечето от съвременните полупроводници в света, би навредила дълбоко на икономиката на САЩ и на световната икономика, независимо от отговора на Вашингтон. (За тази цел Съединените щати се опитват да преместят повече производство на полупроводници у дома.) Война между САЩ и Китай би рискувала катастрофални загуби. Изследователи от RAND изчисляват, че едногодишен конфликт би намалил брутния вътрешен продукт на Америка с 5 до 10%. За разлика от това икономиката на САЩ се сви с 2,6% през 2009 г., най-лошата година от Голямата рецесия досега. Ръстът на цените на газа в началото на войната в Украйна дава само най-малката представа за това какво би генерирала войната между САЩ и Китай. За около 60% от американците, които в момента живеят от заплата до заплата, войната ще се върне у дома с милиони загубени работни места, провалени пенсионирания, високи цени и лишения. Накратко, война с Русия или Китай вероятно би наранила Съединените щати в мащаб без прецедент в паметта на повечето граждани. Това, от своя страна, въвежда дълбока несигурност относно как ще се представи американската политическа система. Влизането ще бъде лесната част. По-неуловимо е дали обществото и неговите представители ще запазят волята си да се бият за отдалечени територии в лицето на продължителна физическа атака и икономическа катастрофа. Когато милиони хора бъдат изхвърлени от работа, ще оценят ли каузата за Тайван да си струва жертвите? Могат ли националните лидери да обяснят убедително защо Съединените щати ще плащат тежката цена на Третата световна война?

Тези въпроси ще бъдат зададени по време на конфликт, така че трябва да бъдат ясни предварително. Дори тези, които смятат, че Съединените щати трябва да се бият за Украйна или Тайван, имат интерес да образоват обществеността относно залозите на конфликта на великите сили в ядрената и глобална кибератака. За всяко морално осъждане на действията на противниците, американците трябва да чуят откровени оценки за цената на опитите да ги спрат. Излъчване на военна игра по „Среща с пресата” по телевизия през май предложи модел. Дори по-добре да го проследите в мирна игра, показваща на първо място как да се избегне опустошението. Без да повишават обществената осведоменост, политическите лидери рискуват да доведат до най-лошия изход - да започнат Трета световна война и да я загубят. Международните отношения се влошиха през последните години, критиците на глобалното надмощие на САЩ често предупреждават, че назрява нова студена война. Аз бях сред тях. И все пак посочването на студена война по някакъв начин подценява опасността. Не е сигурно, че отношенията с Русия и Китай ще останат студени. По време на първоначалната Студена война американските лидери и граждани знаеха, че оцеляването не е неизбежно. Раздиращото света насилие остава твърде възможна дестинация за надпреварата на суперсили, чак до нейния удивителен край през 1989 г. Днес Съединените щати отново поемат основната тежест за противодействие на амбициите на правителствата в Москва и Пекин. Когато направиха това за първи път, те живееха в сянката на световната война и действаха от откровен и здравословен взаимен страх. Този път уроците ще трябва да се научат без такъв опит.

Стивън Вертхайм е старши научен сътрудник в Американската програма за държавно майсторство към Фондацията Карнеги за международен мир и гост-лектор в Юридическия факултет на Йейл и Католическия университет. Той е автор на „Утре, светът: Раждането на глобалното надмощие на САЩ“.

Превод Ганчо Каменарски

Източник Actualno.com

#New York Times #Трета световна война