Обратно към пълната версия на статията »

Лично проф. Габровски поканил БСП на среща, Нинова поискала тя да е публична

Лично проф. Габровски поканил БСП на среща, Нинова поискала тя да е публична
БСП
A A+ A++ A

БСП вече е получила покана за среща с номинирания за премиер с първия мандат на ГЕРБ, съобщи лидерът на социалистичеката партия Корнелия Нинова. Проф. Николай Габровски й е позвънил лично. Условието на Нинова е била срещата да се проведе в парламента и да е публична през цялото време. Позицията на левицата остава непроменена:

"Какъвто и кабинет да предложи, това е кабинет с първия мандат - на ГЕРБ. Въпреки всички спекулации, включително и в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем: "Уважаваме ви като професор и лекар; не ви подкрепяме нито вас, нито правителство, предложено от вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов".

Темата "Шенген" трябва да обедини усилията на всички институции и политически формации в парламента, заяви Нинова. Тя не приема отказа на служебния премиер Гълъб Донев да дойде в НС, за да бъде изслушан, и има резерви към упрека му, че темата се превръща в "разменна монета за постигане на кратка и съмнителна медийна политическа слава":

"Служебното правителство очаква парламентът да приеме определени закони по Плана за възстановяване и устойчивост, за да можем да дадем още един тласък за приемането ни в Шенген. Очаква това от нас, но не желае да дойде, да обсъдим, да решим и да приемем тези закони. Това е противоречие! Изобщо не може служебният кабинет да дава задачи на парламента, още повече, ако това е национална цел. От една страна те дават оценка, че партиите използват случая, за да се настройват една срещу друга, а от друга, самият служебен пример настройва институциите една срещу друга".

#проф. Николай Габровски #среща #БСП # Корнелия Нинова