Обратно към пълната версия на статията »

Защо Индонезия мести столицата си?

Защо Индонезия мести столицата си?
Стоп кадър/ТВ Блумберг
A A+ A++ A

Една от основните причини за създаване на нова столица е, че сегашната столица на Индонезия, Джакарта, потъва, пренаселена е, претоварена е. Идеята е да се облекчи част от натиска върху Джакарта и да се създаде нова административна столица. Като в САЩ, където имат Вашингтон, окръг Колумбия и Ню Йорк.

Втората основна причина е да се разпредели богатството, защото в момента богатството и властта са много концентрирани в Джакарта. Само столицата допринася за над 16% от общия БВП на Индонезия, разказва Фарис Моктар пред Bloombergtv.bg.

И другата причина е да се установи по-висок икономически статус до 2045. Тази нова столица се очаква да създаде повече от 4 милиона работни места. Очаква се да доведе до появата на повече инвестиции в нови сектори като чиста енергия, възобновяема енергия и затова много силно искат нова столица.

Това ще създаде работни места и ще помогне на страната да стане по-богата. Но проблемът е, че очевидно чуждестранните инвеститори не са сигурни, че ще станат по-богати, ако инвестират в това.

Това е основната същност на целия проект. Как да се финансира такъв колосален проект за 34 милиарда долара. Това не е нещо, което ще се случи в рамките на следващите пет или 10 години. Крайната дата на този проект на пет етапа е 2045 г.

Правителството, президентът Джоко Уидодо или Джокови, както е известен, иска 80 процента от капитала на дойде от частни и чуждестранни инвеститори.

Толкова много се говори за интерес от страна на чуждестранни инвеститори, от Китай до Малайзия, Европа и САЩ. Няма подписан обвързващ договор. И това се оказва трудна битката за правителството, защото както всички виждаме глобалната икономика се забавя. Няма толкова много апетит.

Чуждестранните инвеститори казват, предпочитам да се съсредоточа върху вътрешните си проекти, вместо да инвестирам в този дълъг, протяжен, мащабен проект, който няма да ми донесе печалба достатъчно бързо.


#Индонезия