Обратно към пълната версия на статията »

Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ за премиер (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)

Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ за премиер (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)
соп кадър
A A+ A++ A

Проф. Николай Габровски е номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС.

Президентът Румен Радев връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС - първата по численост парламентарна група. Два месеца след предсрочните парламентарни избори започва процедурата по съставяне на редовно правителство.

ГЕРБ-СДС пристигнаха на "Дондуков" 2 в 10 часа и на техен представител президентът ще връчи мандата за съставяне на кабинет.

„За мен е чест и въпрос на дълг България да има работещо правителство. За съжаление България сега е на кръстопътя на множество кризи – икономическа, социална, имаме сериозен мигрантски натиск, който даде жертви. Продължаваща вече втора година политическа криза“, каза проф. Габровски, след като получи проучвателния мандат от президента Румен Радев.

„Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, от конфронтацията и да е по-близо до експеркнвото, до професионализма, за да може България по-леко да мине през този труден исторически момент, в който се намира“, посочи още той.

Президентът посочи, че очаква до 7 дни Габравски да предложи кабинет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност.

„Преди 40 дни точно с ПГ на ГЕРБ започна серията от консултации преди връчване на проучвателен мандат. Както тогава и сега искам да заявя, че като първа политическа сила вашата отговорност е най-голяма“, каза Радев.

„Силно се надявам, че допълнителното време, което отпуснах за консултации, е спомогнало за намиране на удачна формула за съставяне на кабинет и за търсене на достатъчна политическа подкрепа в парламента“, призна той.

#мандат # Румен Радев #ГЕРБ-СДС