Обратно към пълната версия на статията »

"Готвачът на Путин" - Евгений Пригожин, събира наемници за Украйна от ЦАР

"Готвачът на Путин" - Евгений Пригожин, събира наемници за Украйна от ЦАР
dp.ru
A A+ A++ A

Частната военна компания "Вагнер" е започнала да набира затворници от Централната африканска република, за да ги прати в Украйна, съобщи Daily Beast, позовавайки се на двама офицери от ЦАР и на бивши наемници. Става дума за бунтовници, които са извършвали терористични актове и са се отличили с особена жестокост по време на гражданската война. В местния клон на "Вагнер" се наемат и осъдени за тежки престъпления: убийства, изнасилване и въоръжени грабежи.

"Вагнеровците казаха, че спешно се нуждаят от хора в Мали и Украйна. Мисля, че вече 20 души, осъдени за много тежки престъпления, са освободени", разказва офицерът от армията на ЦАР.

Друг източник съобщава, че веробвката на затворници през октомври : "Вагнеровци освобождават бунтовници и никой не може да ги спре". Двама бивши наемници в частната военна компания твърдят, че през последните месеци от затворите са изчезнали над 50 затворници.

"Вагнер" стана известен преди години с мисиите си в ЦАР и в Сирия. Частната армия е свързвана с т.нар. готвач на Путин Евгений Пригожин, който отговаря за кетъринга на приемите в резиденциите на руския президент. Няколко месеца след началото на войната в Украйна и след пораженията на руската войска Пригожин започна да обикаля руските затвори и да вербува за фронта затворници с тежки присъди.

Американската администрация разглежда възможността да обяви "Вагнер" за международна терористична организация, съобщи Bloomberg. Няма все още окончателно решение, но ако бъде потвърдено, това ще даде право на Вашингтон да започне криминално преследване на компанията и на членовете й, това включва и блокиране на активите й в чужбина. Според радио "Свобода" ЧВК "Вагнер" и политтехнолозите на Пригожин работят минимум в 25 африкански страни - Мали, Либия, Северен и Южен Судан, Ангола, Гвинея, Мозамбик, Зимбабве и Република Конго, пише "Сега".

#Евгений Пригожин #наемници #войната в Украйна #цар