Обратно към пълната версия на статията »

Испано-китайски консорциум искал да строи Дунав мост 3

Испано-китайски консорциум искал да строи Дунав мост 3
Дунав мост 2 (на снимката) ще бъде напълно завършен през месец май следващата година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Испано-китайскиият консорциум SPHIMX е заявил интерес към изграждането на Дунав мост при Силистра – Кълъраш, съобщи кметът на българския град Юлиян Найденов.

Той се позова на копие от писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов и министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски, получено в Силистренската община, предаде Дарик радио.

Във вторник премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хаан се поразходиха по вече готовия Дунав мост 2 между Видин и Калафат.

Съоръжението ще бъде напълно завършено през месец май следващата година.

Найденов уточни, че преди време е имал разговори с президента на обединението Хесос Феррер по същата тема.

Въпросът за ускоряване на проекта е поставен и по време на международна конференция за трансгранично сътрудничество в Дунавския регион на 22 октомври в Букурещ.

Според кмета на Силистра участвалите в събитието румънски държавници са реагирали позитивно на инвестиционното предложение.

„Това е една от фирмите, която прави многомилионна инвестиция в Пловдив и е с най-големите проекти по Европа. Ще чакаме решението на кабинета на министър-председателя, евентуално да се набележат следващи стъпки. В Букурещ се срещнах с държавния секретар на Румъния, Николина Николова – заместник-министър на МРРБ и румънския министър на транспорта. При наличието на такъв инвеститор те са готови да реагират веднага”, посочи Юлиян Найденов.

Той припомни, че е готова документацията за прединвестиционните проучвания на Дунав мост 3.

#Дунав мост 3 #Силистра #Кълъраш #Юлиян Найденов #кмет на Силистра #Бойко Борисов #премиер #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #Ивайло Московски #Министър на транспорта #Йоханес Хаан #еврокомисар по регионалната политика #Дунав мост 2 #Видин #Калафат #България #Румъния #Дунавския регион #Пловдив #Европа #Николина Николова