Обратно към пълната версия на статията »

Земетресение разтърси Турция, усетено е и у нас

Земетресение разтърси Турция, усетено е и у нас
A A+ A++ A

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано в западната част на Турция, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите.

Според турската служба за гражданска защита земетресението тази сутрин е било с епицентър в окръг Дюздже, на около 200 километра източно от Истанбул. То е било усетено в Истанбул и Анкара. Регистрирани са били и няколко вторични труса.

Има данни земетресението да е усетено в България – в градовете Бургас, Варна и Балчик, съобщи Националният сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките.

По данни на сеизмологичния център земетресението е станало в 3,08 часа българско време с епицентър на 670 км от София.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа написа в Туитър, че 35 души са ранени, а един от тях е в тежко състояние, след като е скочил от високо. Изпратени са линейки към град Дюздже, където 32 души са ранени, има един пострадал в Истанбул, един в Болу и един в Зонгулдак.

Кметът на град Дюздже Фарук Озлу каза по телевизия Си Ен Ен Тюрк, че няма данни за жертви или тежко ранени хора. По думите му засега няма информация за сериозно пострадали сгради. Властите призоваха хората да запазят спокойствие.

Според Геофизичния институт на САЩ земетресението е било с магнитуд 6,1, а според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център– с магнитуд 6, посочва ДПА.


#Турция