Обратно към пълната версия на статията »

Каква ще се случи с украинските бежанци у нас

Каква ще се случи с украинските бежанци у нас
A A+ A++ A

Хотелиери, приютили украински бежанци в Слънчев бряг, обмислят варианта да изпратят питане до европейските институции как стои въпросът с изхранването им в другите страни-членки.

Причината - удължената програма за настаняване на украински граждани у нас не включва изхранване, а хората бягащи от войната отказвали да плащат.

За проблемите с изхранването на украински бежанци алармираха хотелиери още в края на миналата седмица. Дни след като програмата беше продължена, но само на база нощувка.

“Започнаха изключително големи скандали от страна на бежанците.Те категорично нямат парични средства, не могат да се изхранват сами и настояват хотелиерите да продължим да ги храним”, разказа Елена Андонова.

Хотелиери изчислили ,че бежанците трябва да плащат по 5 лв на ден, за им осигуряват храна.Всички в този хотел обаче твърдят, че не могат да доплащат.

“Там, където ние живеем в момента няма работа в нашия град, защото летят ракети и затова ние нямаме приходи и нямаме възможност да плащаме за храна”, каза Наталия.

Любов пък е инвалид втора група и всичките й пари са за лекарства. Казва, че не може да си позволи да заплаща сама за храната си.

Голяма част от хотелиерите в момента осигуряват храна за бежанците за своя сметка, но са убедени, че това може да продължи още ден-два.Затова самите бежанци искат помощ.

Благотворителните организации са категорични, че не могат да осигурят храна от дарения за всичките 5 хиляди души в “Слънчев бряг”.

Повечето от бежанците у нас са готови да напуснат България, при тези условия на програмата.

#бежанци