Обратно към пълната версия на статията »

Заплатите на учителите растат с 11%

Заплатите на учителите растат с 11%
Заплатите на учителите ще бъдат увеличени с 11% от Нова година, съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заплатите на учителите ще бъдат увеличени с 11% от Нова година, съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов.

Така млад учител ще получава 500 лв., основната заплата на старши учителя трябва да достигне към 530 лв., а главният ще взима към 570-580 лв., сочат сметките на просветния министър.

„Малко е, но това е възможното," коментира пред БНР Сергей Игнатов и изтъкна, че това не е първото увеличение в системата през последните години.

„Никой не го разбра, но 12% имаме за 3 години. Единствената система сме, където се увеличават заплатите," допълни образователният министър.

Средната заплата на българския учител в момента е 730 лв.

За последното увеличение на доходите на учителите се говори отдавна и получи подкрепата на кабинета, а в сряда финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че средствата за образование през 2013 г. ще бъдат увеличени с още 20 млн. лева.

От синдикатите обаче не са доволни от предвижданото увеличение на учителските заплати. То не отговаря на предложенията им и нарушава колективния договор за образование, където социалните партньори се споразумяха за 15-процентно увеличение на единния разходен стандарт на ученика, заявиха от синдиката.

По този начин само се компенсират инфлационните процеси през последните 3 години, когато учителската заплата беше замразена, смятат от КТ „Подкрепа".

#образование #Сергей Игнатов #министър на образованието #учители #заплати #КТ „Подкрепа" #Бюджет 2013