Обратно към пълната версия на статията »

Турция обвини ПКК за атентата в Истанбул

Турция обвини ПКК за атентата в Истанбул
A A+ A++ A

Атентаторът, оставил бомбата в Истанбул в неделя, е задържан. Арестувани са още 45 души, които може да са замесени с атентата, съобщи турското министерство на вътрешните работи.

Шестима загинаха, а 81 са ранени след взрива, който избухна около 16.20 часа местно време в неделя на оживената пешеходна улица „Истиклял“ в турския мегаполис. Улицата е близо до площада „Таксим“, на който често има политически демонстрации, и е едно от предпочитаните места за пазаруване в града. Там е разположено и консулството на Руската федерация, но все още няма данни, че дипломатическата сграда е била обект на атака. След атентата охраната му бе усилена. А улицата, по която обикновено има стотици хора, бе почти празна. На нея бяха разположени военни. Журналистите бяха изтласкани далеч от мястото на атентата, като на телевизиите им бе забранено да предават, за да не всяват паника, пише „Сега“.

„Разследването разполага с доказателства, че следите от терористичната атака водят към Сирия и че в нея са замесени групировки, признати за терористични от Анкара. По наша информация заповедта за атаката е дошла от Кобани, а извършителят на атаката е пристигнал от сирийския град Африн“, допълниха от там. Полът на задържания не беше разкрит, но по-рано президентът на Турция потвърди, че извършителят на нападението е жена. Турските медии съобщават, че заподозряната е гражданка на Сирия и че си признала, че поддържа връзки с Кюрдската работническа партия, която е обявена в Турция за терористична организация.

Българското външно министерство осъди атентата и изказа съболезнования на семействата на загиналите. Няма пострадали българи, увери в ефира на Нова телевизия българският консул в Истанбул Васил Вълчев. „Тази информация е потвърдена по наша линия и от заместник валията. Нямаме сигнали и на дежурните телефони на генералното консулство“, посочи той.

#Турция