Обратно към пълната версия на статията »

След експлозията в Истанбул: Първи арести, няма пострадали българи

След експлозията в Истанбул: Първи арести, няма пострадали българи
A A+ A++ A

Няма пострадали българи при експлозията в Истанбул. Това потвърди пред NOVA българският консул в турския мегаполис Васил Вълчев. „Тази информация е потвърдена по наша линия и от заместник валията. Нямаме сигнали и на дежурните телефони на генералното консулство”, посочи той.


По думите му броят на пострадалите значително е нараснал. „По отношение на версиите за извършителите имаше изявление на вътрешния министър Сюлейман Сойлу за 21 задържани, включително извършителя. За него е установено, че е влязъл от Африн, Северна Сирия”.

6 души бяха убити, а 81 други бяха ранени вчера след експлозия на централния булевард "Истиклял".

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че бомбеното нападение прилича на терористичен акт.

"Лицето, което е поставило бомбата, е арестувано. Според нашите данни терористичната организация ПКК е отговорна за нападението", заяви Сойлу в изявление, разпространено от официалната агенция Анадолу и местни телевизии. Кюрдската работническа партия (ПКК) е смятана за терористична организация както от Анкара, така и от западните ѝ съюзници, включително САЩ и ЕС. Организацията е в основата на конфликта между Швеция и Турция, която от май блокира влизането на Стокхолм в НАТО, обвинявайки го в снизходителност към ПКК.

Анкара поиска екстрадирането на няколко членове на ПКК в меморандум за разбирателство, подписан през юни с Швеция и Финландия, друга скандинавска държава, която желае да се присъедини към Атлантическия съюз.

ПКК води въоръжена борба срещу турското правителство от средата на 80-те години на миналия век и многократно е била обвинявана за кървави нападения на турска територия. Срещу нейни бази в Северен Ирак и Сирия редовно се извършват турски военни операции.

#терористи #Инстамбул