Обратно към пълната версия на статията »

Експлозията в Истанбул - терористичен акт, има арестуван (ОБЗОР)

Експлозията в Истанбул - терористичен акт, има арестуван (ОБЗОР)
Хюриет
A A+ A++ A

Най-малко шестима души бяха убити, а над 80 - ранени при експлозия в оживен район в центъра на Истанбул, съобщи Би Би Си. Взривът е станал около 16,20 местно време в неделя на пълната с хора търговска улица “Истиклял” в района на площад “Таксим”.

Министерството на външните работи на България съобщи, че няма данни за пострадали български граждани.

Първоначално не беше обявена причината за трагедията, но по-късно през деня президентът на страната Реджеп Ердоган намекна, че става дума за бомбен атентат по първоначални данни. Той осъди “подлата атака” и каза, че властите “работят за откриване на извършителите”.

“Усилията за превземане на Турция и турската нация чрез тероризъм няма да постигнат целта си. Нашите хора могат да бъдат спокойни, че виновниците зад нападението ще бъдат наказани, както заслужават”, каза Ердоган. Обяви, че според предварителни данни жена е изиграла роля в атентата.

Видеоклип от нападението, публикуван в интернет, показва огромни кълба от пламъци и силен взрив, а паникьосани пешеходци започват да бягат. На други кадри се виждат линейки, пожарни коли и полиция на мястото. Очевидци разказаха за тела, разпръснати по земята, и отломки по улицата.

Късно снощи вътрешен министър Сюлейман Сойлу съобщи, че турската полиция е арестувала лицето, оставило бомбата, предизвикала експлозията.

Засега не се съобщават повече подробности, нито информация за самоличността на арестувания. Сойлу също така обвини забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) за взрива в турския мегаполис.

Засега никой не е поел отговорност за експлозията. 5-ма прокурори са натоварени с разследване на инцидента. Властите наложиха забрана за излъчване на множеството записи на свидетели, запечатали момента на взрива.

Източници: БНТ, БНР, БТА

#експлозия #Истанбул #Турция