Обратно към пълната версия на статията »

Двама задържани в Турция за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров

Двама задържани в Турция за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров
A A+ A++ A

Двама души са задържани от турските власти за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров, съобщи пред bTV, директорът на националното следствие Борислав Сарафов. Те не са турски граждани и в момента текат разпити с тях. Българската прокуратура ще настоява за екстрадиция, за да бъдат съдени у нас.

В същото време и посланикът на посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок потвърди пред БНТ, че е задържан извършителят на стрелбата. Тя е съобщила новината на ръководството на МВР в телефонен разговор.

Български следователи може да присъстват по време на следствените действия в Турция по повод убийството на граничаря Петър Бъчваров. Това обясни още пред "Сега" Сарафов. Българските магистрати нямат правомощия извън страната, но при съгласие на турските власти няма пречка да присъстват на процесуално-следствените действия, за да добият лични впечатления.

За убийството на граничаря и в България има образувано досъдебно производство. По него работи следственият отдел на Окръжната прокуратура в Ямбол, каза Сарафов. "Вече сме в комуникация с турската прокуратура и още днес ще изпратим молба за правна помощ. Това е нагло и безпардонно нападение срещу униформен полицай. Убеден съм, че ще установим извършителите", каза той по-рано пред БГНЕС. Производството е за убийство на полицейски орган при изпълнение на служебните му задължения, уточни говорителката на главния прокурор Сийка Милева, която в момента е в Букурещ.

Вече е разпитан колегата на загиналия полицай, иззети са записи от видеокамери - там, където е възможно. Вътрешният министър Иван Демерджиев вече обясни, че на записите от камерите няма как да се видят извършителите, тъй като престъплението е извършено по тъмно и камерите улавят само силуети.

Сарафов е сигурен, че турските власти ще удовлетворят молбата на България за правна помощ. Той не разкри какво точно ще се иска с нея.

По думите на шефа на следствието ако извършителят бъде задържан, България може да иска той да бъде екстрадиран и съден тук, тъй като престъплението е извършено и в двете страни.

"Тъжен професионален празник за МВР - съболезнования към близките и колегите на загиналия служител на Гранична полиция. Прокуратурата ще подкрепи всички усилия на институциите за борба с престъпността и нелегалната миграция", коментира и главният прокурор Иван Гешев.

Европол е в контакт както с Европейската комисия, така и с българските власти, за да предостави пълна подкрепа за българското разследване на инцидента на българо-турската граница. Това каза говорителят на Европейската комисия Анита Хипел в отговор на въпрос на БНТ. "Потресени и натъжени сме от инцидента вчера на българската граница с Турция. Нашите мисли са със жертвите и тези, които са ранени", заяви още Хипер.

Граничарят беше убит при 242-ра пирамида около село Голям Дервент на границата. Патрулиращият екип, в който освен него е влизал и военнослужещ, е забелязал срез в оградата. Когато граничарят и военният слезли от колата, за да проверят среза, полицаят насочил фенера си, последвал изстрел. Куршумът е улучил сержанта в главата. Военнослужещият се е прикрил зад колата и е отвърнал на огъня. По неговите думи са последвали нови 10-15 изстрела, след което групата мигранти са се насочили обратно към вътрешността на турската територия.


#Борислав Сарафов #задържани #Турция #граничен полицай #Петър Бъчваров