Обратно към пълната версия на статията »

ИЗВЪНРЕДНО! Граничен полицай е убит при престрелка край Елхово (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО! Граничен полицай е убит при престрелка край Елхово (ОБНОВЕНА)
БНР - Видин (архив)
A A+ A++ A

Един полицай е убит при престрелка в района на Елхово, в близост до границата ни с Турция, съобщи NOVA. Стрелбата между неизвестни извършители и пограничен патрул е станала в гориста местност в нощта срещу вторник. По непотвърдена информация става дума за престрелка с мигранти или трафиканти. Извършителите са избягали.

Около 20:35 ч. в понеделник вечерта неизвестен стреля по наряд на „Гранична полиция” и военнослужещ, който охранява границата в района на село Голям Дервент. В резултат на произведените изстрели служителят на „Гранична полиция” е починал на място, а служителят на МО е успял да се оттегли от мястото и не е пострадал. Незабавно към мястото на инцидента са насочени най-близко намиращите се гранични полицаи.

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя. Предполага се, че извършителят е на турска територия. Изпратените наряди не са установили незаконни мигранти в района.

По думите на кметския наместник Иван Франсъзов в село Голям Дервент ежедневно преминават групи с нелегални мигранти.

Той каза още, че в селото, в което живеят около 30 души, не са чули изстрели снощи. Преминаващите мигранти са предимно сирийци и афганистанци, каза още той. По негова информация загиналият полицай е от Елхово.

"Мигрантските групи са от по 20-30 души, предимно млади хора от Афганистан и Сирия. Постоянно минават тук през границата и създават суматоха". обясни Франсъзов. Граничната ограда е в добро състояние, твърди той, но "мигрантският натиск е голям и тях нищо не ги спира".

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов също коментира случая. “Работата по границата никога не би могла да приключи. Трябват повече сили и средства, които да се насочат натам. Не е възможно всяка една ситуация да бъде предвидена”, каза той в ефира на “Здравей, България”.

Към мястото пътува министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Във връзка със случая се отменя официалното отбелязване на празника на националната полиция - 8 ноември.

Очаквайте подробности!

#полицай #гранична полиция #убит #престрелка