Обратно към пълната версия на статията »

Ангел Найденов: България има какво да даде на Украйна като въоръжение

Ангел Найденов: България има какво да даде на Украйна като въоръжение
стоп кадър/НОВА НЮЗ
A A+ A++ A

„В днешното решение на парламента (за предоставяне на оръжие на Украйна – б.р.) няма особена изненада. Нямаше нищо ново по отношение на аргументи от това, което вече сме чували. Едва ли ще променим хода на бойните действия, но това е знак за съпричастност и за подкрепа.”.

Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

По думите му България има какво да даде на Украйна като въоръжение - може да предоставим оръжие, боеприпаси.

Основният въпрос е може ли да предоставим оръжие, без да увеличаваме дефицита, каза Найденов.

„Аз съм скептичен, не съм оптимист от резултата на тези разговори – в какви срокове може да получи м заместваща или компенсираща техника. За това имам резерви за предоставяне на тежка техника – изтребители и ракетни системи”, обясни бившият министър на отбраната в кабинета Орешарски.

„След около месец ще разберем какво оръжие може да из пратим на Украйна, когато бъде готово решението. Първо да се направи преглед на възможностите, на рисковете, да видим и дефицита, който имаме. Бе з да се увеличава този дефицит да се предложат съответните боеприпаси”, каза Ангел Найденов.

Политикът от БСП изтъкна, че има цял списък, който нееднократно е показван от украинския посланик в страната ни. „Какво Украйна иска е известно, какво България притежава също е известно. Всички справочници, които оценяват наличието на въоръжението, са декларирани”, каза той.

„На първо място е въпросът - да не се оказва подкрепа на Украйна като жертва на руската агресия, да се спре изпращането на въоръжение означава да се отвори пътят на руската армия. Помощта от много страни е лигитимна от хартата на ООН. България разполага голяма част от руско въоръжение, голяма част от него след време няма да може да бъде поддържана”, каза той .

#Ангел Найденов #оръжие за Украйна