Обратно към пълната версия на статията »

“Възраждане” с данни от анализ на БНБ до депутатите: Влизането в еврозоната е катастрофа за България

“Възраждане” с данни от анализ на БНБ до депутатите: Влизането в еврозоната е катастрофа за България
стоп кадър - архив
A A+ A++ A

България няма да бъде пълноправен член на еврозоната, икономиката ни не е готова за приемане на еврото и страната ни ще загуби възможността да противодейства на негативни влияния от европейската парична политика. Това обявиха на извънредна пресконференция икономическите съветници от “Възраждане” Деян Николов и Виктор Папазов заедно с депутатите от парламентарната група и лидера на партията Костадин Костадинов.

Ако БНБ стане член на Евросистемата, може да понесе загуби от дейността на Евросистемата преди БНБ да е била неин член, посочиха финансовите експерти и се позоваха на работен доклад на БНБ, който е изпратен до депутатите.

“Анализът е потресаващ. Все още не се знае каква точно е позицията на служебния вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов и неговата част от координационната група. Може би там някой се е опитвал нещо да прави да манипулира и моделира цифрите”, заяви Костадин Костадинов. Той отново заяви, че от “Възраждане” ще настояват за провеждане на национален референдум “за” и “против” въвеждане на еврото у нас.

“Влизането в Еврозоната ще е катастрофално за България. Да, ние сме поели ангажимент с Договора от Маастрихт, който е присъединен към Договора за членство на България в ЕС, но никъде не сме поели ангажимент за датата и можем да попитаме българските граждани дали не искат еврото да се въведе на 1 януари 2100 година, а не от 1 януари 2024 година и това ще бъде съвсем легитимен, отговарящ на българската Конституция и на законите”, каза Костадинов.

Докторът по конституционно право Борислав Цеков вече заяви, че такъв референдум е конституционно недопустим и ще бъде спрян от Конституционния съд.

В закона за прякото участие на гражданите в държавната власт се казва, че “референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация”. “Създава се информационен шум, има начин да се проведе референдум, ще направим точна формулировка на въпроса”, обяви Костадинов.

Из Анализ на ефектите от въвеждането на единна европейска валута в Република България (работен вариант)

Опасност от възникване на икономически шокове

- Изследването на степента на реална конвергенция на България показва, че към текущия момент страната като цяло не е напълно готова за членство в ИПС (икономически и паричен съюз). Ниското равнище на доходи в България спрямо еврозоната, което се дължи главно на по-ниска производителност на труда, създава рискове от възникване на специфични за страната икономически шокове.

- Текущите нива на БВП на глава от населението и на ценовото равнище на България са значително по-ниски спрямо тези на всички държави към момента на присъединяването им към ИПС. Това е причина участието в ИПС за България да е съпроводено с по-големи рискове спрямо другите страни членки.

- Данните за 2021 г. показват, че на най-детайлното ниво на продуктовите групи GL индексът (за измерване на вътрешно-отрасловата търговия,,, б. р.) за България възлиза на 0.41, което е най-ниската стойност в сравнение с останалите новите страни членки. Това дава индикации, че все още в значителна степен търговията на България с еврозоната е междусекторна, което създава рискове от възникване на асиметрични шокове между двете икономики.

- България няма да разполага с възможност за дискреционно определяне на ставката на Задължителните минимални резерви (ЗМР) и на лихвения процент по свръхрезервите на търговските банки, каквато има в момента.

Източник: Труд

#"Възраждане" #БНБ #еврозона