Обратно към пълната версия на статията »

Гърция с допълнително време, за да нагласи финансите си

Гърция с допълнително време, за да нагласи финансите си
Атина е получила повече време да проведе реформи на пазара на труда и енергийния си сектор. Удължен е и срокът за приватизирането на определени държавни компании. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас съобщи, че страната е успяла да получи допълнително време, за да изпълни поставените цели в международната програма за спасяване.

Пред парламента в Атина Стурнарас заяви, че Гърция вече има допълнително време, за да реформира своите финанси, но не уточни за какъв срок става дума, цитираго информационна агенция „Фокус".

Стурнарас посочи, че без отсрочката страната е трябвало да въведе мерки за икономии в размер на 18.5 млрд. евро вместо 13.5 млрд.

По-рано германският вестник „Зюддойче цайтунг" съобщи, че международните кредитори на Гърция са решили да дадат на страната още две години, за да сложи в ред своите публични финанси.

Според изданието гръцкото правителство е постигнало споразумение с международното кредитори да намали дефицита си до 3% от БВП до 2016 г., а не до 2014 г., както беше съгласувано по-рано.

Освен това Атина е получила повече време да проведе реформи на пазара на труда и енергийния си сектор. Удължен е и срокът за приватизирането на определени държавни компании.

Въпреки удължения срок, Атина ще получи поредния транш от международната финансова помощ в размер на 31.5 млрд. евро, стана ясно по-рано в сряда.

Германското министерството на финансите обаче отрече появилата се информация, че Атина ще получи две допълнителни години, за да сложи в ред своите финанси.

Говорителят на министерството Щефен Кампетер заяви, че все още не е взето подобно решение и Германия очаква доклада на Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) за реформите в Гърция.

„Всичко останало са празни приказки", каза Кампетер.

Йорг Асмусен от Борда на директорите на ЕЦБ също заяви, че не е взето решение Гърция да получи две допълнителни години, за да постигне фискалните си цели.
„До момента няма окончателно споразумение между „Тройката" и гръцкото правителство. Има прогрес в Атина, но все още не всичко е договорено. Предоставянето на още две години ще означава, че другите страни в еврозоната ще трябва да окажат допълнителна финансова помощ", посочи Асмусен.

През следващата седмица Стурнарас ще внесе в парламента два проектозакона. Документите трябва да бъдат гласувани до 12 ноември.

В същото време източници от министерството на финансите в Атина посочват ,че трипартийното коалиционно правителство в Гърция все още не е постигнало съгласие по новите мерки.

#Европейска централна банка #Европейски съюз #Международен валутен фонд #Янис Стурнарас #министър на финансите на Гърция #Андонис Самарас #еврозона #мерки #евро #пари #транш #ЕЦБ #МВФ #ЕС #министър-председател на Гърция #Гърция