Обратно към пълната версия на статията »

Гърция успя да договори новия транш от 31.5. млрд. евро

Гърция успя да договори новия транш от 31.5. млрд. евро
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас постигна споразумение с тройката кредитори на страната за нов пакет от мерки за драстични икономии, за които настояват кредиторите, съобщи високопоставен служител във финансовото министерство.

Министерството възнамерява да представи следващата седмица в парламента два проектозакона с оглед те да бъдат приети до 12 ноември, за да се утвърдят ангажиментите на Гърция, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Преди това обаче тези проекти трябва да бъдат одобрени от ръководителите на – Международния валутен фонд, Европейския съюз и Европейската централна банка, уточни източникът.

Финансовите министри от Еврозоната са насрочили среща на 12 ноември, за да обсъдят деблокирането на ключов транш от заемите на ЕС-МВФ на сума 31.5 млрд. евро, който е замразен от юни.

Гръцкият премиер Андонис Самарас подчерта спешната необходимост от отпускането на тези пари, защото на 16 ноември финансите на страната може да се окажат на нулата.

#Европейска централна банка #Европейски съюз #Международен валутен фонд #Янис Стурнарас #министър на финансите на Гърция #Андонис Самарас #еврозона #мерки #евро #пари #транш #ЕЦБ #МВФ #ЕС #министър-председател на Гърция #Гърция