Обратно към пълната версия на статията »

Прокуратурата поиска 7 години затвор за Николай Цонев

Прокуратурата поиска 7 години затвор за Николай Цонев
Срещу Николай Цонев (в средата) се водеха общо три дела в цивилен и едно във военен съд. По всички дела, които се водят до момента срещу него, присъдата е една и съща – „невинен“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата поиска съдът да признае за виновен бившия военен министър Николай Цонев за даване на подкуп и той да бъде осъден на седем години затвор.

Освен него другите подсъдими по делото - финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров, също да бъдат признати за виновни и осъдени на съответно седем и шест години лишаване от свобода, предаде БГНЕС.

Бившият военен министър бе задържан при специализирана полицейска акция на 1 април 2010 г. в столицата заедно с бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. След като пресцентърът на МВР разпространи видеоматериал от показната акция по арестите на тримата, последва наказание на зам.-градския прокурор на София Роман Василев.

На 13 юни 2012 г. Николай Цонев бе признат окончателно за невинен по две от четирите дела, които се водеха срещу него. Върховният касационен съд окончателно го оправда по делото за „Терем“, по което беше обвиняем за това, че на 25 юни 2009 г. като министър на отбраната - едноличен собственик на капитала на дружеството „Терем“, Цонев се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

По-малко от две седмици преди това, на 1 юни, Цонев окончателно беше оправдан по т.нар. „военно дело“ срещу него.

Прокуратурата поиска още максималния размер на глоба по 15 хил. лв. за тримата.

На 20 май 2010 г. Висшият съдебен съвет наказа с порицание Роман Василев заради поведението му по време на ареста на Цонев. Наказанието бе следствие на думите на Василев, който при арестуването на Николай Цонев извика „Ти си абсолютен престъпник, на колене!“. Цонев пък подаде жалба в Страсбург.

Срещу Цонев се водеха общо три дела в цивилен и едно във военен съд. По всички дела, които се водят до момента срещу него, присъдата е една и съща - „невинен“.

Той беше оправдан на една инстанция и по делото, заведено, че е ощетил държавата с 8 млн. лева за неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари. Единственото дело, което все още не е завършено на първа инстанция, е това за подкуп.

#подкуп #министър на отбраната #военен министър #Висш съдебен съвет #Терем #Страсбург #ВСС #Роман Василев #СРС #Тенчо Попов #Петър Сантиров #министър на отбраната #Николай Цонев #Софийски градски съд